Előző
Következő
új cikk

Külföld

Az orosz kormányzat "káros" - Washington oligarchákat szankcionál

nepszava.hu|2018. ápr 6. 16:07
[A+ A-]

Steve Munchin, az Egyesült Államok pénzügyminisztere. Fotó: FREDERIC J,. BROWN / AFP

Orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket sújtott szankciókkal Washington a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt "káros" beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra  hivatkozva.

Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntető intézkedések 7 oligarchát, 12 általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és 17 kormányzati tisztségviselőt érintenek.

"Az orosz kormányzat világszerte egy sor káros tevékenységet folytat, beleértve a Krím-félsziget változatlan bekebelezését és erőszak szítását Kelet-Ukrajnában, a saját polgárait bombázó Aszad-rezsim fegyverekkel történő támogatását, a nyugati demokráciák ellen irányuló felforgató tevékenységet és a számítógépes térben elkövetett kártékony tevékenységét" - olvasható a Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közleményben.

Az érintett oligarchák között van például Oleg Gyeripaszka alumíniumipari mágnás, vagy Szulejman Kerimov képviselő és üzletember, akinek családjáé Oroszország legnagyobb aranykitermelő cége, a Polyus.

A szankciók - elemzők szerint - érzékenyen érinthetik az orosz gazdaság egyes ágazatait, elsősorban a pénzügyi és az energetikai szektorokat.

Washington március 15-én is hozott szankciókat Moszkva ellen, részben az amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos beavatkozásra, részben pedig Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya Dél-Angliában történt megmérgezésére hivatkozva, majd a Nagy-Britanniával való szolidaritás jegyében 60 orosz diplomatát utasított ki az Egyesült Államokból.

Büntetni fogja Oroszország azt, aki nem működik együtt cégeivel
Többlettámogatást fognak kapni az új amerikai szankciók által sújtott orosz állami vállalatok - jelentette ki pénteken Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter.
Közölte, hogy a szankciós listán szereplő orosz vállalatokkal való együttműködést megtagadó cégekkel szemben büntetőintézkedéseket fognak bevezetni.
A fegyverexportot bonyolító Roszoboronoexport állami vállalat szóvivője szerint az új amerikai szankciók célja Oroszország kiszorítása a globális fegyverpiacról.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!