Előző
Következő
új cikk

Külföld

Srí Lanka, az utolsó Éden

Népszava|2018. ápr 9. 05:39
[A+ A-]

Illusztráció: AFP

Fehér homokos tengerpart, hatalmas teaültetvények, elefántfarm, buddhista szentélyek. Turisták milliói veszik célba évről évre a függetlenségének 70. évfordulóját ünneplő Ceylont.

Az Indiai-óceán politikailag kettéosztott szigetétől a politikai feszültségek és a 2004-es szökőár egy időre távol tartották az utazókat. De csak azért, hogy aztán a korábbinál nagyobb számban térjenek vissza.

A buddhizmus bölcsőjének - így is hívják a csepp alakú szigetet - természete szinte érintetlen maradt az évezredek során. A magyar turisták közül is egyre többen utaznak az egykori Ceylonba, hisz amióta a tamil-szingaléz konfliktus miatt nincsenek terrorcselekmények, rendkívül biztonságos az ország, kulturális látnivalók sokaságával. A varázslatos hangulatú Dambulla sziklakolostor barlangjaiban például rengeteg Buddha-szobrot és freskót csodálhatunk meg. A komplexum öt kisebb-nagyobb barlangba vájt sziklatemplomból áll.

A tuk-tuk népszerű ázsiai taxi

A tuk-tuk népszerű ázsiai taxi

A főváros, Colombo utcái indiai hangulatot árasztanak. Érdemes megnézni a legnagyobb hindu templomot és a központi parkot. Óriási denevérek élnek itt hatalmas csapatban. Először nagyon ijesztőek, mert hasonlítanak a mexikói vámpírdenevérekhez, de velük ellentétben vért nemigen szívnak, inkább gyümölcsöt esznek.

Colombóból keskeny betonút vezet a másik nagyvárosba, Kandybe. Az ottani szentélyben őrzik Buddha egyik szemfogát. Korábban ez a település volt a főváros. Ne lepődjünk meg, ha az út szélén néhány ember tarajos sült sétáltat. Ez a kiskutya nagyságú állat igen békés, harminc centiméteres, félelmetes tüskéi ellenére is barátságos. A sülsimogatásért pénzt kérnek, de az élmény megéri.

Sigiriya valódi geológiai és régészeti csoda. Trópusi gránittömb a földtörténeti őskorból. Tetejére egy király építtetett palotát, aki a legenda szerint megölte a saját apját. A hegytetőről figyelte, mikor jön az öccse bosszút állni. Amikor megpillantotta, átvágta a saját torkát. A sziget belsejében több ezer éves civilizáció nyomaira bukkanhatunk. Az 1070-ben alapított ősi városkomplexum, Pollonaruwa is ilyen.

Beira-tó - Seema Malaka templom Colomboban

Beira-tó - Seema Malaka templom Colomboban

Az utazás, ahol lehetséges, vonattal a legizgalmasabb. A nemrégiben újraindított Jaffna királynője a Colombo-Jaffna útvonalon viszi az utasokat. De Kandyba és Ellába is érdemes vasúton eljutni. A vonatból bámészkodva csodákat lehet látni.

Srí Lanka mélyén végtelennek tűnő teaültetvényeket találunk. A legkiválóbb teacserjékre különös gonddal ügyelnek, a legegészségesebb levelek kerülnek az angol teaszalonokba. A második szüretet az USA-ba és a nyugat-európai országokba szállítják. Ami megmarad a raktárakban, abból filteres teát csinálnak és Közép-Kelet-Európába viszik. De még ez is finom - nem véletlen, hogy Srí Lanka a világ legnagyobb teaexportőre.

A sziget belseje felé egyre több kaucsukfával találkozunk. Ha késsel megvágjuk a fa törzsét, elkezd folyni a gumi alapanyaga. A helybeliek a kaucsukot kis edénykékben gyűjtik össze. Nem messze a kaucsukerdőtől óriási elefánttelepre bukkanunk. Az állatok a fafeldolgozásban segédkeznek, de a csorda turistalátványosságnak sem utolsó. Ha elegendő érdeklődő gyűlik össze, a kis elefántokat látványosan megfürdetik. Ez azért izgalmas, mert ezt nagyon szeretik az elefántbébik, és vidáman hancúroznak a zuhany alatt. Srí Lankán 5800 vad elefánt él és itt laknak a világon a legsűrűbben a leopárdok is. A Yala nemzeti parkban láthatjuk őket, bivalyok és ajakos medvék társaságában. De Kalpitiyán kék bálnákkal is merülhetünk vagy trópusi delfineket nézegethetünk.

A halászok közül sokan még ma is magas gázlólábakon állva fogják kia halakat

A halászok közül sokan még ma is magas gázlólábakon állva fogják kia halakat

A Colombótól 100 kilométerre délre, egy sziklás földnyelven, az Indiai-óceán partján fekvő Galle holland gyarmati építészetével, régi erődjével, ékszerboltjaival, fagyizóival és pezsgő éjszakai életével varázsolja el az utazókat.

Srí Lanka etnikailag rendkívül sokszínű ország. Őslakói, a veddák a sziget belsejének eldugott szegleteiben élnek, alig több mint kétezren. Élnek itt a tamilok és a szingalézek mellett részben arab eredetű, muszlim vallású mórok is és az európai gyarmatosítók utódai, a burgherek.

Curry, hopper, tea
A konyhaművészet alapja a curry (fűszerkeverék és egyben a felhasználásával készült ételek neve). Az ízléstől és az étel jellegétől függően még további fűszereket (kardamom, szegfűszeg, mustármag) is felhasználnak. Az ételek nagyobbrészt zöldségfélékből készülnek. A leggyakoribb alapanyagok: zöldbab, káposzta, burgonya, uborka, cékla és más Magyarországon ismeretlen zöldségek. A curry-t elsősorban főtt rizzsel eszik.
Reggelire gyakran fogyasztják a hoppert, ami rizslisztből és kókusztejből készült, ropogós palacsintaféle. A Srí Lanka-i konyhában a leves gyakorlatilag ismeretlen, de az ebéd vagy vacsora elképzelhetetlen a gyümölcsök sokasága nélkül. A buddhisták és hinduk jelentős része vegetáriánus.
A legjellegzetesebb üdítő ital a kókusz friss leve. Jellemző még a napi többszöri teázás. A sötétre készített teát sok cukorral és gyakran néhány csepp tejjel isszák. Jó minőségű a kávé is, amelyet hosszú lére eresztve isznak. A nemzeti italuk még a kókuszléből erjesztett pálinkaféle, az arak.
Illemtan

Az angol befolyásnak köszönhetően a nyugati üdvözlési formák, így a kézfogás az üzleti életben mindkét nem tagjai között általánosan ismert.

Ujjal mutatni valakire illetlenség. Ha valakit magunkhoz akarunk hívni, lefelé fordított tenyérrel intsünk az ujjainkkal.

A társalgásban ne hozzuk szóba a tamilok és szingalézek közti ellenséges viszonyt, a vallás, a kasztrendszer és a szex témakörét.

Étkezéskor ne használjuk a bal kezünket! Ha a fogást növényi levélen kínálják, azt ne együk meg, hiszen az a tányér.

A fej szent, a láb tisztátalan. Ne érintsük meg senkinek a fejét, a lábunkat ne tegyük fel bútordarabokra stb.

Templom vagy mecsetlátogatáskor a ruházatunk takarja a lábunkat és a karunkat.

Ne adjunk közvetlenül pénzt a buddhista szerzeteseknek. Számukra tilos a pénz érintése, adományunkat a templom előtti dobozba tegyük.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!