Előző
Következő
új cikk

Külföld

Gázolásos merénylet Münsterben

nepszava.hu|2018. ápr 7. 17:08, frissítve: 2018. ápr 7. 19:33
[A+ A-]

Fotó: AFP/DPA/FRISO GENTSCH

A németországi Münsterben, a belvárosban szombat délután egy mikrobusz a tömegbe hajtott. Többen meghaltak.

Ismét gázolásos merénylet történt Európában. Ezúttal a németországi Münsterben történt terrorakció, amikor egy férfi autójával a járókelőkbe hajtott. A merénylet után a férfi az autóban lőtte agyon magát. Összesen négy személy vesztette életét, köztük maga az elkövető. A rendőrség az akciót követően robbanószerkezeteket keresett a városban, ám nem utalt jel arra, hogy összehangolt támadás történt, a férfinak cinkostársai sem voltak. A sérültek száma a harmincat is meghaladta, többük állapota kritikus. Az észak-rajna-vesztfáliai belügyminisztérium szóvivője első közleményében csak annyit közölt, hogy valószínűleg halottak és sebesültek is vannak.

Médiaközlések szerint a merényletet követően lezárták a belváros egy jelentős részét. Mentőhelikopterek lepték el a helyszínt.

A rendőrség egy gyanús tárgyat talált a kisbuszban. Ezért a tetthely közvetlen környékét is teljesen elvágták a külvilágtól – közölte a münsteri rendőrség szóvivője. Arról azonban nem tett említést, milyen tárgyról van szó. A hatóságok felszólították az embereket, kerüljék a városrészt. A merénylet a városnak abban a negyedében történt, ahol sok külföldi turista szokott tartózkodni, több étterem található itt.

Markus Lewe polgármester nem tudott részletekkel szolgálni a merénylet hátteréről. „Az egész város az áldozatokat gyászolja” – fejtette ki, egyben együttérzését fejezte ki a hozzátartozókkal.

Andrea Nahles, a kormányzó német szociáldemokraták frakcióvezetője, leendő elnöke, megdöbbenését fejezte ki az eset kapcsán. „Együttérzek az áldozatokkal és hozzátartozóikkal” – fejtette ki a Twitteren. Reményét fejezte ki, hogy a rendőrségnek hamar sikerül feltárnia, mi is történt valójában. Hasonló nyilatkozatot tett közzé Olaf Scholz alkancellár is a Twitteren. A német pénzügyminiszter egyúttal a Twitteren mondott köszönetet a mentőalakulatoknak.

A müncteri rendőrség véradásra kérte az embereket.

Elképzelhető, hogy az elkövető nem véletlenül április 7-én hajtotta végre a terrorakciót. Éppen egy évvel korábban, a svéd fővárosban, Stockholmban történt hasonló gázolásos akció, amikor teherautóval hajtottak a tömegbe.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!