Előző
Következő
új cikk

Külföld

Brit külügy: maga Putyin dönthetett az idegméreg bevetéséről

nepszava.hu|2018. ápr 7. 17:45
[A+ A-]

Alekszandr Jakovenko orosz nagykövet. Fotó: Russian Embassy in the UK / Sputnik

Boris Johnson brit külügyminiszter szerint akár egyenesen Vlagyimir Putyin orosz elnök dönthetett a Szkripal-merénylet végrehajtásáról. Oroszország londoni nagykövete találkozót kért Johnsontól a megromlott diplomáciai helyzet kapcsán. Mindeközben Julija Szkripal már eszméleténél van.

"Elsöprően nagy valószínűséggel" Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött a Salisburyben elkövetett, Szergej Szkripal egykori orosz hírszerző és lánya elleni mérgezéses akcióról, jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter az MTI szerint. London értesülései szerint tanulmányozta Oroszország idegmérgek szállításának lehetőségét, mondta Johnson, valószínűleg merényletek elkövetése végett, és e program keretében kis mennyiségben gyártotta és készletezte is a Novicsok hatóanyagot.

Személyes találkozót kért a brit külügyminisztertől Oroszország londoni nagykövete, Alekszandr Jakovenko. A diplomáciai képviselet szóvivőjének szombati közleménye szerint a nagykövetség és a brit külügyminisztérium kapcsolatrendszerének jelen állapota "sajnálatos módon egyáltalán nem kielégítő", ezért úgy gondolják, "igencsak időszerű lenne" megszervezni a találkozást. A szóvivői nyilatkozat szerint ennek napirendjén a kétoldalú ügyek egész sora, valamint a Salisburyben történtekkel kapcsolatos vizsgálat szerepelne. A képviselet reméli, hogy a találkozót rövid időn belül sikerül megszervezni.

A brit külügyminisztérium szombaton csak annyit közölt, hogy "megfelelő időben" válaszol az orosz kezdeményezésre.

Szergej Szkripalt és lányát a több mint egy hónappal ezelőtti mérgezés után hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában. Most már mindketten jobban vannak, Julija Szkripal eszméletét is visszanyerte, önállóan étkezik és beszélni is tud. A brit külügyminisztérium péntek esti közleménye hangsúlyozta ugyanakkor, hogy valószínűleg mind Szergej Szkripalnak, mind leányának "folytatódó orvosi ellátásra lesz szüksége".

Nagy-Britannia a mérgezéses incidens után néhány nappal kiutasított 23 - a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytató - orosz diplomatát. A brit lépést további 26 ország követte hasonló kiutasításokkal; Washington 60 orosz diplomatát utasított ki. Moszkva ugyancsak diplomáciai kiutasításokkal és Oroszországban működő képviseletek, külföldi intézmények bezárásával válaszolt, és minden vádat tagad.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!