Előző
Következő
új cikk

Választás - 2014

„Itt a vége, fuss el Viktor!”

nepszava.hu|2018. ápr 7. 18:02
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Szavazzunk a rendszer ellen! – szólított fel a mozgalom. A rendszer ellen, ami – idézzük a meghívót – vegzálja a civileket, tönkreteszi az egészségügyet, szétveri az oktatást, kizsákmányolja és elnyomja a szegényeket, leuralja a nyilvánosságot, gyűlöletet kelt és megfélemlít. Megtorlással fenyeget.

Az elmúlt években sokan, sokféle módon tiltakoztak a kormány igazságtalan, kizsákmányoló, korrupt intézkedései ellen. A Közös Ország Mozgalom szerint most „itt az ideje, hogy el is zavarjuk őket! Kormányváltást akarunk!”.

Fél órával a rendezvény hivatalos kezdete előtt a városligeti Olof Palme és Dvorak sétány találkozásánál csak 20-25 láthatósági mellénybe öltözött szervező, néhány ténfergő újságíró, valamint rendőrségi autók és kisbuszok jelezték, hogy karnevál készülődik. Lassan gyülekeztek az emberek.

Végül mintegy hétszázan jöttek össze. Többen magyar és uniós, vagy éppen vörös-fekete és szivárvány színű zászlókkal érkeztek. Feliratokból kifejezetten jó volt a felhozatal: „Itt a tavasz, szavazz!”, „STOP stopli!” „Itt a vége, fuss el Viktor!”. És egy igazi gyöngyszem: „Kedves Viktor! Kérjük, hogy fejezze már be ezeket a dolgokat Ön! Köszönjük Mi!”.

A hangszóróból szóló zenét időnként fideszesektől származó örökbecsű bejátszások szakították meg. Hallhattuk Kovács Zoltánt, Rogán Antalt és például Mészáros Lőrincet is, aki mérhetetlen vagyonosodását azzal magyarázta, hogy okosabb, mint Zuckerberg.

Az elsőként felszólaló Gulyás Márton bejelentette, hogy holnap, a vasárnapi választáson „erőszakmentesen, békésen és demokratikusan elégtételt fogunk venni ezen a hatalmon”. Külön köszönetet mondott a demonstráción is megjelent Ligetvédőknek, akik nélkül a Városligetet már letarolták volna, a közpark elvesztette volna közpark jellegét.

Rajtunk nem fog múlni, hogy esélyt kapjon Magyarország – közölte a volt KDNP-s Lukácsi Katalin. Az egyéni körzetekben átszavazásra bátorította az ellenzéki pártok híveit. A temérdek gyűlölet után – állapította meg – van alkalmunk a kéznyújtásra. A szeretet sokkal nagyobb hatalom annál, amivel a Fidesz valaha is rendelkezett. Lukácsi Katalin hozzátette: a választás napján az „irgalmasság vasárnapja” van a katolikus egyházban. Menjünk el szavazni, szeressük ezt az országot, hiszen a szeretetből építhetjük újjá – zárta felszólalását.

Linczényi Márkó énekes, dalszerző a saját életéből vett példák alapján arról beszélt, milyen fontos a választás szabadsága. Kóti Piroska, egy Tiszavasváriban működő civil roma szervezet képviselője hangsúlyozta, hogy a romák ugyanúgy méltósággal szeretnének élni, ahogyan a nem romák is. Mindenkit arra kért, hogy pár gazember vezető miatt ne mondjanak ítéletet a teljes cigányság felett. A romáknak is azért kell elmenniük szavazni, hogy változás legyen – mondta.

A beszédek után a karnevál felvonulással folytatódott. A kormányváltó demonstrálók rendőri felvezetéssel indultak a Szabadság térre – oda, ahol egy évvel ezelőtt Gulyás Márton bejelentette a Közös Ország Mozgalom létrehozását. Megkérdeztük tőle, hogy szerinte mit sikerült elérnie a mozgalomnak. A válasz: vasárnap kiderül.

"Már csak pár lépés a Szabadság tér, már csak pár lépés a szabadság!"

 

Cz.G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!