Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nem terrortámadás történt Münsterben

nepszava.hu|2018. ápr 8. 09:38
[A+ A-]

FOTÓ: FRISO GENTSCH / DPA / AFP

Pszichés problémákkal küzdött az a férfi, aki szombat délután a tömegbe hajtott furgonjával a németországi Münster belvárosában.

Két személy életét vesztette, az elkövető pedig fejbe lőtte magát. Az elkövető, akit a német sajtó Jens R-ként emleget, 48 éves volt, korábban nem szerepelt a rendőrség látókörében, s semmi jel sem utal arra, hogy terrortámadás történt volna. Egyelőre nem tudni biztosan, voltak-e tettestársai. Akadtak ugyanis olyan szemtanúk, akik azt állították, hogy valakinek sikerült kimenekülnie a furgonból. Az akcióban hatan sérültek meg, hat személy állapota súlyos. Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke szintén annak a véleményének adott hangot, hogy nem terrortámadás történt. Előzőleg a német hivatalos szervek négy halálos áldozatról tettek említést, ezt szombat este módosították – az elkövetővel együtt – háromra. A tartomány belügyminisztere nem tudott részletekkel szolgálni a merénylet hátteréről, szerinte túl korai messzemenő következtetéseket levonni.

Az akciót követően lezárták Münster belvárosát. Több mentőhelikopter is megjelent a helyszínen, a mentőegységek jelesre vizsgáztak, a sérülteket gyorsan kórházba szállították, illetve ellátták. A Süddeutsche Zeitung értesülései szerint a rendőrség robbanószer után kutatott az elkövető lakásában. A merényletet követően a rendőrség azt közölte, hogy az elkövető furgonjában egy gyanús tárgyat találták, nem részletezték azonban, miről van szó. Lapok abból indultak ki, hogy bomba lehetett, ezt azonban a rendőrség nem erősítette meg, csak annyit közöltek, hogy vizsgálják, miről is van szó, s „minden irányba” vizsgálódnak.

Kezdetben a rendőrség terrortámadásból indult ki. Csak órákkal később a Süddeutsche Zeitung, illetve több más média közölte azt, hogy a férfit pszichés problémái miatt kezelték. A ZDF televízió pedig úgy tudja, hogy az elkövető nemrégiben önkezével próbált meg véget vetni életének. A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt közölte, hogy a férfi Olsberg városából származik, s már hosszabb idő óta élt Münsterben. Egy a tetthely közelében lévő lakásban élt.

Az akciót követően a hatóságok felszólították az embereket, kerüljék a városrészt. A merénylet a városnak abban a negyedében történt, ahol sok külföldi turista szokott tartózkodni, több étterem található itt.

Több politikus fejezte ki részvétét a támadás után. Angela Merkel kancellár borzalmas történésekről tett említést. Mint mondta, mindent megtesznek a tragédia feltárásáért, s minden támogatást megadnak az áldozatok hozzátartozói számára. Frank-Walter Steinmeier államfő súlyos támadástól tett említést. „Szörnyű hírek érkeztek Münsterből” – fejtette ki. Horst Seehofer belügyminiszter azt közölte, a rendőrség nagy erőkkel tárja fel az akció hátterét. Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke szomorú és borzalmas napról tett említést.

Markus Lewe polgármester kifejtette, „az egész város az áldozatokat gyászolja”. Andrea Nahles, a kormányzó német szociáldemokraták frakcióvezetője, leendő elnöke, megdöbbenését fejezte ki az eset kapcsán. „Együttérzek az áldozatokkal és hozzátartozóikkal” – fejtette ki a Twitteren. Reményét fejezte ki, hogy a rendőrségnek hamar sikerül feltárnia, mi is történt valójában. Hasonló nyilatkozatot tett közzé Olaf Scholz alkancellár is a Twitteren. A német pénzügyminiszter egyúttal a Twitteren mondott köszönetet a mentőalakulatoknak.

Olyan vélekedések is megjelentek az interneten, amelyek szerint nem lehetett véletlen, hogy az elkövető éppen április 7-ét szemelte ki az akció végrehajtására. Éppen egy évvel korábban, a svéd fővárosban, Stockholmban történt hasonló gázolásos akció, amikor teherautóval hajtottak a tömegbe. Ám más feltételezések is napvilágot láttak. A városban éppen a merénylet idején kezdődött egy kurd tüntetés, amelyen a szíriai hadsereg szíriai beavatkozásával szemben tiltakoztak. Később azonban semmilyen jel nem utalt arra, hogy bármilyen összefüggés lett volna a merénylet és a kurd tiltakozás között.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!