Előző
Következő
új cikk

Külföld

Gáztámadás Kelet-Gútában

Népszava|2018. ápr 8. 19:25
[A+ A-]

Fotó: AFP/Saher el Hacci/Anadolu Agency

Gáztámadás történhetett Kelet-Gútában. A szíriai Duma városa elleni bevetésben, ahol még az utolsó lázadók tartózkodnak, több tucatnyian vesztették életüket.

Példátlan tragédia történt Kelet-Gútában, a legutóbbi vegyifegyver támadásban. Az áldozatok számáról eltérő adatok láttak napvilágot, hírek szerint félezren sérülhettek meg. Állítólag egy helikopter fedélzetéről dobtak le vegyi anyagot. Egész családok fulladhattak meg lakóhelyükön, a pincékben. A halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedik, egyes közlések szerint legalább 150 személy vesztette életét, ez azonban messze nem a végleges szám. Az UOSSM segélyszervezet is vegyifegyver támadásra gyanakszik. A szervezet kezdetben 25 halottról és 500 sérültről tett említést. Más források 40 halottról tudnak. Az UOSSM elnöke, Ghanem Tayara azt közölte, az ország történetének egyik legsúlyosabb vegyifegyver támadása történt.

A szíriai Sana hírügynökség tagadta a vegyifegyver támadást. Azt írta, néhány média, „amely terroristák támogatásáról ismert, azt állították, hogy a hadsereg Duma városában vegyi fegyvert vetett be. Ezek a jelentések csak arra szolgálnak, hogy megakadályozzák a katonaság előrehaladását”. A hadsereg előrenyomulását szíriai, illetve feltételezések szerint orosz harci gépek segítették.

Az orosz hadsereg szintén visszautasította a vádakat. Jurij Jevtusenko vezérezredes az Interfax hírügynökségnek azt állította, „koholmányról” van szó. Egyúttal kifejtette, hogy a lázadók Dumából való kivonása vasárnap is rendben folytatódott.

A szíriai katonaság az eltelt hetekben indított pusztító támadást a lázadók utolsó bástyája, Kelet-Gúta ellen. A területet Damaszkusz mellett terül el. A damaszkuszi kormánnyal való megállapodás értelmében a lázadók ide vonulhattak vissza. Duma városát a Dzsais al-Iszlam fegyveresei tartották ellenőrzésük alatt.

Súlyos következményei lehetnek annak, ha bebizonyosodik, hogy valóban vegyifegyver támadás történt - üzente az Egyesült Államok. Donald Trump amerikai elnök elítélte a merényletet. Az eset után komoly nyomás alá helyezhetik az amerikai elnököt: ne vonja ki az amerikai erőket az országból. Heather Nauert, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője kijelentette, rendkívül nyugtalanító híreket kaptak Szíriából. S kiderül, valóban vérfürdő történt, akkor a nemzetközi közösségeknek azonnali választ kell adniuk. Kifejtette, Oroszországot is felelősség terheli a történésekért. Mint fogalmazott, az Egyesült Államok továbbra is minden lehetséges eszközzel azért küzd, hogy felelősségre vonják mindazokat, akiknek szerepük volt vegyifegyver támadásokban, akár Szíriában, akár másutt.

A szíriai légierő pénteken és szombaton tíz hónapnyi szünet után intézett ismételten légitámadást Duma ellen. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíria Megfigyelő Központja szerint hetven személy vesztette életét. Vasárnap pedig újabb légicsapásokról számoltak be.

Közben a Human Rights Watch emberi jogi szervezet súlyos vádakkal illette a szíriai kormánycsapatokat és szövetségeseit a polgári személyekkel szembeni afrini fellépésük miatt. A HRW azt állította, elzárták a menekülési útvonalakat, így a menekültek csapdába kerültek. Beszámolók szerint a menekülteket csak akkor engedik tovább, ha ezer dollárt hajlandóak fizetni a biztonságiaknak.A török hadsereg szövetségesei házakat fosztottak ki, romboltak le. A HRW közel-keleti igazgatója, Lama Fakih közlése szerint súlyos humanitárius katasztrófa fenyeget a térségben. A török hadsereg két héttel korábban vonult be a túlnyomórészt kurdok által lakott Afrin központjába. A térséget addig a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) tartották ellenőrzésük alatt. Ankara azt akarja megakadályozni, hogy a Törökországgal határos régióban összefüggő, kurdok által ellenőrzött terület jöjjön létre.

Közös emlékezés
Éppen a napokban emlékezett Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok külügyminisztere közösen a szíriai Han Seihun városa elleni egy évvel ezelőtti vegyifegyver támadásra. Közös nyilatkozatukban elítélték Bassár el-Aszad szíriai elnököt a súlyos emberi jogsértésekért.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!