Előző
Következő
új cikk

Külföld

Izrael támadhatta Szíriát

nepszava.hu|2018. ápr 9. 09:10
[A+ A-]

AFP fotó

 

A szíriai Homsz közelében egy katonai bázist ért rakétatámadás. A damaszkuszi kormányzat kezdetben az Egyesült Államokat gyanúsította a bevetéssel, a Pentagon azonban tagadja, hogy bármi köze lenne az akcióhoz. „A védelmi minisztérium nem hajtott végre légicsapást Szíriában” – közölte az amerikai védelmi minisztérium. A közlemény szerint a Pentagon mindent elkövet azért, hogy felelősségre vonják mindazokat, akiknek szerepük volt a hétvégi, Duma városa elleni vegyifegyver támadáshoz. Ez utóbbi akcióban több tucatnyian vesztették életüket, s Washington szerint Oroszországot is felelősség terheli. A Kreml azonban – a szíriai kormányzathoz hasonlóan – tagadta, hogy történt volna vegyifegyver támadás.

A damaszkuszi kormány vélhetően azért hitte azt, hogy az Egyesült Államok állt a rakétatámadás mögött, mert úgy véle, ez már az amerikai megtorlás része. A szíriai állami hírügynökség szerint a támadás vasárnapról hétfőre virradóan történt. A lövedékek az ország középső részén található taifuri repülőtérre csapódtak be, 14-en vesztették életüket, köztük iráni katonák – közölte a Sana hírügynökség. Közlések szerint a szíriai légierő nyolc rakétát semmisített meg.

Honnan érkeztek a rakéták? A libanoni média arról számolt be, hogy a Szíria délkeleti határszakaszánál élők a kora reggeli órákban harci gépek zajára lettek figyelmesek, ami arra utalt, hogy Izrael állt a támadás mögött. Az izraeli hadsereg egy szóvivője annyit közölt, nem kívánnak nyilatkozni a történtekről. Később Oroszország azt állította, egyértelmű, hogy Izrael hajtotta végre az akciót.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői ülésén foglalkozott a hétvégi vegyifegyver támadással. Az Egyesült Államok kérte a világszervezet legfőbb grémiumának összehívását további nyolc országgal, köztük az állandó tag Franciaországgal és Nagy-Britanniával. Előzőleg Donald Trump amerikai elnök figyelmeztette a damaszkuszi kormányt és szövetségeseit, mint mondta, kemény árat fizetnek a Duma városa elleni támadásért. Egyben azt is közölte, Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét felelősségre vonják majd a sorozatos emberi jogsértések miatt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!