Előző
Következő
új cikk

Külföld

A szíriai gáztámadások miatt ülésezik az ENSZ BT (videó)

nepszava.hu|2018. ápr 9. 10:04
[A+ A-]

Forrás: AFP

Kétszer is tárgyal a szíriai konfliktusról hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa, írja az Euronews. Az elsőt Oroszország hívta össze, a másodikat 9 másik tagország. Aszad miatt feszülhet egymásnak Washington, Brüsszel és Moszkva.

Az első rendkívüli ülést Moszkva hívta össze, ahogy fogalmazott ,,a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető veszélyek" miatt. A 9 BT tagország által kezdeményezett második tanácskozáson pedig a kelet-gútai vegyi fegyver támadásról beszélnek majd.

Teljesen világos, hogy az Aszad-rezsim nem vált meg vegyi fegyvereitől, ahogy a nemzetközi előírások alapján tennie kellett volna - magyarázta az Euronewsnak egy szakértő. A szuperhatalmak után a szír kormány rendelkezik a legnagyobb készlettel, és valószínűleg sok mindenről még nem is tudunk, mondta.

Egész családok fulladhattak meg vasárnap, mikor állítólag egy helikopterről dobtak le vegyi anyagot a kelet-gútai Duma városára. A halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedik, egyes közlések szerint legalább 150 személy vesztette életét, ez azonban messze nem a végleges szám.

Donald Trump amerikai elnök ellencsapással fenyegette meg az Oroszország által támogatott damaszkuszi vezetést a gáztámadás miatt, az Európai Unió pedig egy nemzetközi összefogást sürgetett az Aszad-rezsim ellen - így a hétfői üléseken feltehetően feszült lesz a légkör.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!