Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hazudott egy diplomát, bukhat a madridi elnök

nepszava.hu|2018. ápr 9. 17:04
[A+ A-]

Cristina Cifuentes. Fotó: CRISTINA QUICLER / AFP

Diploma-hamisítási botrányba bukhat bele Cristina Cifuentes, a madridi autonóm régió néppárti elnöke. Miután gyanús dolgok derültek ki tanulmányairól, a helyi kormányzati szövetségese, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt hivatalosan lemondásra szólította fel hétfőn - írja az MTI.

A konzervatív Néppártnak (PP) döntenie kell, hogy eltávolítja-e Cifuentest, és helyére új jelöltet javasol, ha meg akarja tartani a kormányzást a madridi régióban - közölte Ignacio Aguado, a liberális párt helyi szóvivője.

A 6,5 millió lakosú madridi autonóm közösséget a 2015-ös helyhatósági választások óta vezeti a néppárti kisebbségi kormány a liberálisok támogatásával. Az autonóm közösségek Spanyolország legnagyobb közigazgatási régiói, 17 van belőlük, saját parlamenttel, kormánnyal rendelkeznek, ilyen például Katalónia vagy Andalúzia is.

A madridi elnök diploma-ügyét az eldiaro.es internetes lap robbantotta ki, amely - hasonlóan ahhoz, mint ahogy Semjén Zsolt vagy Schmidt Pál plágium-botrányai kezdődtek - cikksorozatot közölt a regionális elnök egyetemi mesterképzését övező szabálytalanságokról.

A lap szerint a politikus három hónappal a hivatalos határidő lejárta után iratkozott be a 2011-2012-es tanév képzésére, az órákon, a vizsgákon egyszer sem látták diáktársai. Néhány jegye, így például a szakdolgozatra kapott érdemjegye is utólag, két évvel később került be az elektronikus nyilvántartásba, ahol korábban az szerepelt, hogy nem nyújtotta be a munkát.

Az egyetem kezdetben kiállt az elnök mellett, és informatikai problémára hivatkozott a jegyekkel kapcsolatban, majd később mégis belső vizsgálatot indított, és az ott feltárt szabálytalanságok miatt végül az ügyészséghez fordult. Olyan dolgok derültek ki, mint hogy a szakdolgozatot bíráló bizottság elnökeként feltüntetett tanár például nem vett részt ebben a munkában, és aláírását meghamisították az arról szóló dokumentumon. Az ügyben egyetemi diákszervezetek is feljelentést tettek hivatali visszaélés és közokirat hamisítás miatt.

Cristina Cifuentes több alkalommal is hangsúlyozta: ártatlan az ügyben, ő szabályosan elvégezte az autonómiai jogi képzést. Szerinte "vadászatot" indítottak ellene a politikai korrupcióval szembeni küzdelme miatt, és azt is bejelentette, hogy pert indít az eldiario.es újságírói ellen. Az elnököt a madridi parlament rendkívüli ülésen hallgatta meg az ügyben az ellenzék kezdeményezésére, ahol érveit és a bemutatott dokumentumokat nem tartották meggyőzőnek, így a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) bizalmatlansági indítványt nyújtott be vele szembe.

Cifuentes leváltsához a bizalmi szavazáson az Állampolgárok pártnak is támogatni kell menesztését, de egyelőre ők elzárkóznak ettől. Az ügyben érintett egyetem diákjai hétfő délutánra tiltakozó tüntetést hirdettek az intézmény mindkét kampuszán.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!