Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nagyvonalú védelem a Trump-toronyban

Népszava|2018. ápr 10. 05:40
[A+ A-]

Fotó: AFP/Muhammed Said Tanil

Nem volt kötelező a tűzoltófecskendők beszerelése a Trump Tower lakásaiba. Közzéteszik mind a 71 áldozat fényképét, ezzel bejelentéssel elkezdődtek a nyilvános meghallgatásokra való előkészületek is a tavalyi londoni lakóháztűz - Grenfell Tower - ügyében.

Nem voltak tűzoltó fecskendők a New York-i Trump-toronyban, amely szombaton gyulladt ki, s amelyben az elnök otthona és irodái vannak. Ugyanis amikor a ház 1983-ban felépült, a szabályok nem írták elő azok meglétét a magasépületek lakóemeletein. 1999-es szigorítás után az új épületeknél már követelmény volt, de a régebbi felhőkarcolókban ezt csak felújítás esetén írták elő. A város hivatalnokai ezt azzal magyarázták: túl drága lenne. Trump is azok között az építési vállalkozók között volt, akik szükségtelennek tartották az utólagos beszerelést. Később megváltoztatta álláspontját és 3 millió dollárt költött arra, hogy egy másik épületben, a Trump World Tower 350 lakásában beszereljék a fecskendőket.

A tűzesetben egy 67 éves műkereskedő kórházba szállítása után életét vesztette.

Fotó: AFP/Chris J Ratcliffe

Fotó: AFP/Chris J Ratcliffe

Mint ismeretes: a nem megfelelő védelmi intézkedések miatt követelt 71 halálos áldozatot tavaly június 24-én a londoni Grenfell Tower huszonnégyemeletes lakóházában kitört tűz, amely 60 órán keresztül égett. A tüzet a vizsgálatok szerint hűtőszekrény elektromos hibája okozhatta egy negyedik emeleti lakásban. Gyors terjedését a külső védőburkolat segítette. Az 1970-ben épült magasházat 2016-ban újították fel, de a renoválás közben módosították a terveket, és az eredetileg tervezett horganyötvözet helyett olcsóbb, de a tűznek kevésbé ellenálló alumíniumalapú külső borítólemezeket alkalmaztak. A mentést nehezítette, hogy mint sok más épületnek Angliában, a Greenfell Towernek csak egy lépcsőháza van, az ország előírásai - több másétól eltérően - nem kívánják meg egy második építését, a lakók többször kifogásolták, hogy nincs menekülő útvonal, és egyéb tűzrendészeti intézkedéseket is hiányoltak, ezért például a gázcsöveket tűzálló dobozolással látták el, de kétharmaduk a katasztrófa idején is szabadon volt.

A tűzvészt követően megvizsgálták a hasonló burkolatú toronyházak épületburkolatit, a minták közül egyik sem felelt meg az előírásoknak a hatósági tűzbiztonsági próbákon. A tűz után a brit kormány hatszáz toronyház tűzbiztonsági ellenőrzését rendelte el.

Jelenleg is folyik a vizsgálat az ügyben. A 71 áldozat fényképének közzétételével megkezdték a nyilvános meghallgatásokra való előkészületeket. Richard Millet, a vizsgálat vezetője elmondta: előzetesen meghallgatják az áldozatok rokonait, barátait. Hozzátette: bármennyire is technikai jellegű lesz az eljárás, sohasem vesztik szem elől, kikért és miért végzik azt. A bizonyítási eljárás májusban kezdődik.

Varga Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!