Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kezdhet aggódni Kaczynski

Népszava|2018. ápr 10. 05:32
[A+ A-]

Kezd megkopni Jaroslaw Kaczynski nimbusza, lassacskán jön fel az ellenzék Lengyelországban Fotó: AFP/Mateusz Wlodarczyk

Lengyelországban zuhanórepülésbe került a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) népszerűségi mutatója. Felmérések szerint lassan jön fel az ellenzék.

Már trendként figyelhető meg a lengyel közvélemény-kutatások alapján, hogy a kormányzó nacionalista-populista politikai erő ellen fordulnak az emberek. Igaz, az egyes irodák mást és mást mérnek, a lengyel televízió által megrendelt felmérés szerint a PiS még mindig 41 százalékon áll, igaz, hogy a kutatást végző Pollster nevű iroda február végén még 47 százalékon mérte, s szakértők szerint a cég rendre felülméri a PiS-t. Az Estymatornál 39,4 százalékos a kormánypárt népszerűsége úgy, hogy a február 22-én közzétett felmérés szerint még 50,2 százalékon állt. Jelentős visszaesést mutat az IBRiS iroda is, amely a Rzeczpospolita című lap számára végez kutatásokat. A közvélemény-kutató áprilisi felmérése 31,8 százalékon látta a PiS-t, miközben március közepén még 37,1 százalékon mérte. Egészen drámai, 12 százalékos visszaesés figyelhető meg a Kantar irodánál is, itt a párt néhány hét alatt esett vissza 12 százalékkal, 28-ra.

Ezek az adatok mindenképpen aggasztóak lehetnek Kaczynski számára, hiszen a PiS három év óta a legyőzhetetlenség erejét sugározza. A párt uralkodása alatt természetessé vált a gyűlöletbeszéd. A PiS népszerűségét az 500 plusz programnak köszönhette: havi 500 zlotyt adott minden családnak a második és minden további gyermek után, a bevételtől függetlenül. Az állam emellett ingyenessé tett gyógyszereket a nyugdíjasok számára, emelte a nyugdíjakat és csökkentette a nyugdíj korhatárát. A PiS elsősorban abból profitált, hogy a válságot követően néhány évvel a világgazdaság is megindult felfelé a lejtőn, ennek köszönhetően a munkanélküliség 6,8 százalékra csökkent. Jaroslaw Kaczynski mindeközben a keresztény-nacionalista-populista retorikájával összeesküvés-elméleteket terjesztett az elitről, amely „ellopta az emberek pénzét”. El kell űzni őket a hatalomból – hangoztatta. A PiS tudatosan olyan állam képét alakította ki, amely gondoskodik az emberekről erős vezető személyiségeinek köszönhetően, bátran harcol bárki, akár Brüsszel ellen.

A politikai kultúrát ugyan rendkívül alacsony színvonalúvá silányították, de elérték azt, hogy a közvélemény a korábbi kormánypárt, a Polgári Platform (PO) ellen forduljon, amely egyébként kivezette az országot a gazdasági válságból.

Kaczynski számára a menekültpolitika is kapóra jött. Az emberek úgy érezték, megvédi őket a kormány a „migránsoktól”, megvédi munkahelyeiket. Kaczynskinak még azt is sikerült elérnie, hogy sokan modern politikusként tekintsenek rá, mert az 50 pluszhoz hasonló program Németországban és Franciaországban is létezik.

Tavaly év végén Kaczynski azt is megengedhette magának, hogy egy a Brüsszelnek tett gesztusként megszabaduljon a kormány legszélsőségesebbnek tartott két politikusától, Antoni Macierewicztől és az elképesztő kijelentéseiről ismert külügyminisztertől, Witold Waszczykowskitól. Kormányfőnek pedig Mateusz Morawieckit nevezte ki Beata Szydlo helyére.

Mi okozza a PiS jelentős visszaesését? Morawiecki eddig nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egy nemzetközi botrányt okozott törvényt fogadtatott el arról: büntethetővé teszik, ha valaki Lengyelországot is felelőssé teszi a náci érában elkövetett bűnökért. Így akarta javítani Varsó nem éppen jó megítélését a világban, ezzel azonban éppen az ellenkező hatást érte el, s az ország kapcolata rosszabbodott két fontos stratégiai partnerével, az Egyesült Államokkal és Ukrajnával – írta a Die Zeit.

A kormányzat súlyos hibát követett el azzal is, hogy megemelte a miniszteri fizetéseket. S az sem öregbítette a kabinet hírnevét, hogy bevezették a vasárnapi boltzárat. Közben az abortusztörvényt is szigorítani próbálták, ami országos tiltakozási hullámot váltott ki a nők körében. Még a PiS sok szavazója sem támogatta ezt a lépést.

A PiS lassan kezdi megfizetni a baklövések árát. S ha ez így folytatódik, a 2019-es parlamenti választás akár izgalmas is lehet.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!