Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Hív a szabadság": tízezrek tüntethetnek szombaton

nepszava.hu|2018. ápr 10. 09:59, frissítve: 2018. ápr 10. 21:35
[A+ A-]

Illusztráció: Németh András Péter

Talpra magyar, hív a szabadság címmel rendeznek demonstrációt Budapesten szombat délutánra, az újabb fideszes kétharmad miatt. Több mint 21 ezren jelezték, hogy mennének a tüntetésre, és még vagy 58 ezren érdeklődnek a Facebook-esemény szerint.

Néhány órával az újabb kétharmados Fidesz-győzelem után hirdették meg a tüntetést, amire máris több tízezren érdeklődnek. Követeléseik között a szavazatok újraszámlálása is szerepel.

A rendezvény végleges időpontja az egyik szervező elmondása szerint április 14. szombat, 17:30 lesz. A kezdés az Operánál lesz, ahonnan a Kossuth térre vonul a tömeg.

Egy másik szervező így foglalja össze a megmozdulás okait és szándékait:

  1. "A jövőnkről nekünk kell meghozni a döntést, nem pedig egy egyenlőtlen választási rendszernek. Ilyen helyzetben a tömeg a mi válaszunk."
  2. "A gyűlöletkampány és uszítás helyett érdemi diskurzust akarunk folytatni."
  3. "Független országnak független sajtóra van szüksége. A digitális korban a média a legnagyobb ütőkártya a hatalom kezében, bojkottáljuk a propagandamédiát."
  4. "Generációnkban két lehetőség áll a fiatalok előtt: kivándorlás, vagy forradalom. Mi választottunk!"
  5. "Ne hagyjuk, hogy a mindenkori hatalom és a jelenlegi kormány fogalma összemosódjon. A 2/3-os törvényeket el kell vetni. Amerikai mintára, két ciklusnál tovább senki se gyakorolhassa a hatalmat."
  6. "Fiatalok nélkül nincs ország, nincs jövő."
  7. "Ez a választás nem csupán 4 évről szólt, ez a választás a keleti orientációról, az Illiberális állam végső simításairól döntött."

A választás éjszakáján is több spontán megmozdulás volt Budapest-szerte. Többször is kisebb csoportok gyűltek össze a Kossuth téren, illetve próbálkoztak az Oktogon elfoglalásával is. Sok tüntetőt igazoltatott a rendőrség, közülük volt, akit elő is állítottak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!