Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szkripal-ügy: a kém lányát már kiengedték a kórházból

MTI|2018. ápr 10. 11:01, frissítve: 2018. ápr 10. 12:31
[A+ A-]

A salisbury-i kórház, ahol Szergej Szkripalt továbbra is kezelik. Fotó: Alexey Filippov / Sputnik

Kiengedték a kórházból Julija Szkripalt, aki édesapjával, Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynökkel együtt idegméreg-hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést március elején a délnyugat-angliai Salisbury városában, írja az MTI.

Hétfő este engedték ki a 33 éves Julija Szkripalt a Salisbury kórházából a BBC értesülése szerint, és biztonságos helyre szállították.

"Ezzel nem ért véget kezelése", de mindenképpen "jelentős mozzanat", hogy távozhatott a kórházból, mondta el Christine Blanshard, Salisbury kórházának orvosigazgatója kedd délelőtti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, Szergej Szkripal felépülése lassabban halad, mint lányáé, de remélhető, hogy "megfelelő időben" ő is elhagyhatja a kórházat. Mindkét beteg "kivételesen jól reagált" a kezelésre, tette hozzá. Azt nem részletezte, hogy a volt orosz kém és lánya szervezetében a méreganyag pontosan milyen károsodást okozott.

A 66 éves Szergej Szkripalt és lányát a több mint egy hónappal ezelőtti mérgezés után hetekig válságos állapotban kezelték, de az utóbbi napokban mindkettőjük állapota gyorsan javult. A brit külügyminisztérium egy korábbi közleménye hangsúlyozta ugyanakkor, hogy valószínűleg mind Szergej Szkripalnak, mind lányának "folytatódó orvosi ellátásra lesz szüksége".

A támadás helyszínére elsőként érkező rendőr, Nick Bailey is mérgezést szenvedett, és sokáig súlyos állapotban kezelték, de őt már március 22-én hazaengedték a kórházból. Állapotáról sem a kórház, sem a rendőrség nem adott részletes tájékoztatást, de a hazaengedése napján, nevében ismertetett nyilatkozatban az szerepelt, hogy valószínűleg soha nem lesz képes korábbi normál életvitelének folytatására.

Nagy-Britannia gyilkossági kísérletnek tekinti az incidenst, amelyért Moszkvát tartja felelősnek. Az orosz kormány azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!