Előző
Következő
új cikk

Külföld

Házkutatás Trump ügyvédjénél

Népszava|2018. ápr 11. 05:33
[A+ A-]

Amerikai szövetségi nyomozók házkutatást tartottak Donald Trump elnök magánügyvédjének irodájában, valamint abban a szállodai szobában, ahol Michael Cohen ügyvéd átmenetileg, saját házának felújítása alatt tartózkodik. A házkutatás során lefoglaltak Trump és ügyvédje közötti kommunikációt tartalmazó bizonyítékokat.

Trump felháborodott, „szégyenletes dolognak”, „az ország elleni támadásnak” minősítette a házkutatási akciót, amely Robert Mueller különleges ügyész kérésére történt.

Muellert, aki hosszú éveken át volt a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI igazgatója, még tavaly bízta meg Rod Rosenstein igazságügy miniszter-helyettes azzal, hogy vizsgálja ki, mi az igazság azokból a híresztelésekből, miszerint Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai választási kampányba, és ennek során összejátszás volt Trump republikánus elnökjelölt kampánycsapata és az oroszok között.

Az elnök tagadja, hogy lett volna ilyen összejátszás, és többször hangoztatta, hogy politikai célzatú, megalapozatlan boszorkányüldözésnek tartja a Mueller által vezetett vizsgálatot. Elvben megtehetné, hogy megszünteti Mueller megbízatását, de széles körben osztott nézet szerint ezzel politikailag tarthatatlan helyzetbe lavírozná magát.

Mueller mandátuma kiterjed arra is, hogy bármilyen egyéb bűncselekmény ügyében nyomozhat, aminek a nyomára az eredeti vizsgálódása közben bukkan. Ez történt Paul Manafort korábbi kampányigazgató esetében: Mueller hivatala az oroszokkal való esetleges összejátszáshoz közvetlenül nem kapcsolódó, mintegy mellékesen kiderült pénzmosás és adócsalás miatt vádat emelt Manafort ellen. A bizonyítékok akkor házkutatás során kerültek elő. Ahhoz, hogy Mueller felkérhesse az FBI-t a házkutatás végrehajtására, előbb be kell kérnie az őt megbízó Rosenstein igazságügyi miniszter jóváhagyását.

Most a Cohen ügyvéd elleni házkutatás is olyan nyomot követett, amely független az oroszokkal való esetleges összejátszástól. Arról van szó, hogy Cohen a 2016 novemberi elnökválasztás előtt néhány nappal – állítólag Trump tudta nélkül – 130 ezer dollár hallgatási pénzt fizetett egy „Viharos Daniels” néven ismert pornószínésznőnek, Stephanie Cliffordnak, aki azt állítja, hogy 2006-ban szexuális kapcsolata volt Trumppal. Az elnök ezt tagadja.

Az ügynek akkor lehet büntetőjogi vetülete, ha bizonyítható, hogy Cohen nem a saját szakállára fizetett Cliffordnak, hanem igenis kárpótolták őt akár Trump vállalatbirodalmának, akár a kampánystábnak a költségvetéséből. Utóbbi esetben megáll a kampánytámogatást szabálytalan felhasználása, de mindkét esetben megállhat Trump részéről az igazságszolgáltatás akadályozása, ami az Egyesült Államokban csaknem megbocsáthatatlan vádpontnak számít.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!