Előző
Következő
új cikk

Választás 2018

Különös esetek a vasárnapi választáson

Népszava|2018. ápr 11. 05:06
[A+ A-]

FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Egyre több aggályt keltő szabálytalanságra derül fény a referendummal kapcsolatban. A kormánynak érdeke, hogy tisztázza a vitás ügyeket.

Az MSZP, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, valamint az LMP is a Nemzeti Választási Irodához (NVI) fordul, mert szerintük nem biztos, hogy teljesen tiszta volt a választás lebonyolítása. A rögzített adatok valóban számos furcsaságot mutatnak: a választás éjszakáján elszállt az NVI rendszere, ami azóta sem állt helyre teljesen, több tucat szavazókörben a 10-20 százalékos arányt is eléri az érvénytelen listás szavazatok száma, ráadásul néhol rossz helyre írták be az összesített szavazatszámot.

Utóbbira példa a Jobbik esete, a párt szerint ugyanis egy II. kerületi szavazókörben nem hozzájuk írták be a a listás szavazatokat, hanem a szinte ismeretlen Net Párthoz. Mindezt a jegyzőkönyvekből lehet kikövetkeztetni: az NVI hivatalos oldalán ugyanis az szerepel, hogy 66 szavazat érkezett a Net Pártra, míg a Jobbikra nulla. A jegyzőkönyv szerint viszont a Jobbik listájára éppen 66 szavazat érkezett.

A többi párt esetében is történtek furcsa esetek, a szocialisták esetében például egy Bács-Kiskun megyei szavazókörében az NVI adatai szerint egyetlen szavazatot sem kapott az MSZP, ám többen is állítják, hogy rájuk adták a voksokat. Rendszeresen előfordult az is, hogy az egyéni és a listás voksok között nagyobb eltérés volt, mintha a szavazók „elfelejtették” volna leadni arra a pártra a szavazatukat, akinek a jelöltjét egyéniben támogatták. A 444.hu cikke szerint eddig 700 olyan szavazókört találtak, ahol feltűnően sok, 3 százalék feletti az érvénytelen szavazatok száma.

– A választást több mint 10 ezer szavazókörben bonyolítják le, a szabálytalanságokban érintett szavazatok nagysága pedig pár ezerre tehető összesen. Ennek megfelelően, az eddig ismertté vált esetek alapján, a választás végeredményét nem befolyásolták a kifogásolt esetek – mondta lapunknak Tóka Gábor politológus.

Hasonló véleményen volt Tordai Csaba jogász is, aki szerint rendszerszintű csaláshoz túl sok beavatottnak kellett volna lennie ahhoz, hogy a manipulálási szándék titokban maradhasson. Azt is megjegyezte, hogy a szavazatszámlálásról készített jegyzőkönyv informatikai feldolgozása során elvileg előfordulhatna csalás, nem is kellene hozzá széles körben beavatni embereket, ám ezt valószerűtlenné teszi, hogy könnyű lebukni. – A papíralapú jegyzőkönyvekkel összevethetőek az informatikai rendszerben rögzített adatok, és ha eltérés van, az kibukik menthetetlenül – fogalmazott.

A sok bejelentés miatt több ellenzéki párt is úgy döntött, hogy kikérik a körzetekben készült jegyzőkönyveket, hogy össze lehessen vetni azokat a végleges eredményekkel. Az LMP azt akarja elérni, hogy újraszámolják a szavazatokat. Tordai Csaba szerint a kormánynak elemi érdeke, hogy megnyugtató magyarázatot adjon a felmerült furcsaságokra. – Az mindenkinek érdeke, hogy a választás eredménye legalább szűk formai alapon ne legyen megkérdőjelezhető. Egy választási csalásos hamis mítosz elterjedése ugyanúgy hihetetlenül káros lenne, mintha kiderülne utólag, hogy nem is volt meg az a kétharmad – fogalmazott.

Az NVI számítógépes rendszere vasárnap óta csak korlátozott módon érhető el, számos adat – így a jegyzőkönyvek adatai is – hiányoznak róla. A 24.hu információi szerint a rendszert csak a hétvégére sikerül majd helyreállítani.

Lapunk egyébként már a választások előtt felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos szavazókörökben nem lesz majd ellenzéki delegált a szavazatszámláló bizottságokban. A tízezer szavazókört ugyanis – a Fideszt leszámítva – egyik párt sem tudta egyedül lefedni, az ellenzék pedig ebben a kérdésben sem tudta összehangolta a munkáját.

Még távol a végeredmény
Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Tegnap megérkezett a Nemzeti Választási Irodába (NVI) az egyéni körzetekben átjelentkezéssel szavazók valamennyi borítékja és folyamatosan jönnek a külképviseleteken voksolók urnái is, az utolsó csütörtökön érkezik meg Londonból. Információink szerint hétfőn és kedden százezres nagyságrendben futottak be újabb levélszavazatok is. Ezeket a borítékokat az iroda munkatársai a 106 egyéni választókörzetnek megfelelően szétválogatják, majd szombaton átadják a helyi választási irodák vezetőinek. Ezeket a csomagokat keverik be a vasárnap éjszaka az átjelentkezések miatt lezártan félretett urnába, így a helyi voksok mellett az átjelentkezett választók szavazatai, a külképviseleti és a levélszavazatok összességének eredményével egészülnek ki a választás napján összeszámolt voksok. Az így összesített - már tényleg majdnem végleges - eredményeket a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb hétfőn ismerteti. Az összes jogorvoslati lépcsőfok lezárulása után, a jogszabály április 27-ét jelöli meg utolsó határidőként, ameddig a hivatalos végleges választási eredményt kihirdetik.
Szerdán 16 óráig minden szavazókör jegyzőkönyve megtekinthető a helyi választási irodában, de az NVI ezeket be is szkenneli és Pálffy Ilona NVI elnök tájékoztatása szerint egy CD-n átadják a pártoknak, hogy össze tudják hasonlítani az elektronikus rendszerben szereplő adatokkal.
A Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság tegnap délután közleményt adott ki, hogy "konkrét panaszt, jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására vonatkozóan a mai napig nem kapott". Pálffy Ilona azt is megjegyezte az Echo Tv-nek adott interjúban, hogy a valasztas.hu akadozása nem azt jelenti, hogy a rendszer is összeomlott volna, csak kívülről nem volt elérhető az oldal.  - Gulyás Erika

Lőrincz Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!