Előző
Következő
új cikk

Külföld

Zuckerberg: töröltek több magyar hamis profilt választás előtt

nepszava.hu|2018. ápr 11. 09:47
[A+ A-]

Mark Zuckerberg a kongresszusi meghallgatáson. Fotó: JIM WATSON / AFP

Hamis profilokat távolítottak el a Facebook közösségi oldalról a magyar parlamenti választás előtt is - közölte Mark Zuckerberg, a portál alapítója és elnök-vezérigazgatója, kétnapos kongresszusi meghallgatásának első napján. A Cambridge Analytica botrányának kapcsán a vállalat olyan alkalmazásokat vezet be, amelyek lehetővé teszik a szigorúbb adatvédelmet és az álhírek hatékonyabb azonosítását. Zuckerberg késznek mondta vállalatát a törvényi szabályozásra is.

A vállalat olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek segítségével sikerült beazonosítani és eltávolítani hamis profilokat, fejtette ki a szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatáson Zuckerberg a kaliforniai szenátor, Dianne Feinstein kérdésére válaszul. Hozzátette, hogy ilyen, hamis identitású felhasználók nem csupán az idén, novemberben esedékes, úgynevezett félidős amerikai választások előtt bukkantak fel a portálon, hanem megjelentek a magyarországi, brazíliai, mexikói, pakisztáni és indiai voksolások előtt is.

A Facebook egyik legnagyobb hibája az volt, hogy 2016-ban az amerikai elnökválasztások idején túl lassan reagált az orosz befolyásolásra - ismételte el Feinstein kérdésére Zuckerberg az írásos nyilatkozatában is foglalt megállapítását. "Ez az egyik dolog, amit a legjobban bánok" - mondta a 33 éves elnök-vezérigazgató. "Nagy tévedés volt nem megfelelő mértékben figyelembe venni a felelősségünket, az én hibám volt, sajnálom" - fogalmazott.

John Thune, a bizottság republikánus elnöke leszögezte, hogy a Facebook 14 éves története tele van az adatvédelemre vonatkozó rossz döntések miatti bocsánatkérésekkel, és feltette a kérdést Zuckerbergnek, hogy "a mai bocsánatkérés vajon miben különbözik" a korábbiaktól. Az elnök-vezérigazgató megismételte, hogy "rengeteg hibát" követtek el, de hozzátette, hogy a vállalatnál komoly változások kezdődtek a felelősségvállalás ügyében.

A brit-amerikai Cambridge Analytica vállalat mintegy 87 millió felhasználó profilját dolgozta fel politikai célokra, anélkül, hogy az érintettek tudtak volna róla, vagy engedélyezték volna - az ügyben 30 ezernél több magyar profil is érintett. A mintegy kétmilliárdnyi felhasználójának adatait pedig más cégek és adathalászok is feldolgozták. A meghallgatáson később nagy hibának nevezte, hogy a Cambridge Analyticát nem tiltották ki a Facebookról már 2015-ben.

"Nem gondolja, hogy monopóliumuk van?" - fordult Mark Zuckerberghez Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor, világossá téve, hogy nem hiszi, hogy a Facebookra lehetne bízni önmaga szabályozását. Zuckerberg késznek mondta vállalatát a törvényi szabályozásra, és támogatásáról biztosította azt a tavaly ősszel benyújtott amerikai törvényjavaslatot, amely a közösségi portálok szigorúbb adatvédelmét írná elő.

A Facebook pillanatnyilag legfontosabb feladatának a 2018-as amerikai félidős választások biztonságának megőrzését nevezte.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!