Előző
Következő
új cikk

Külföld

30 év után találtak rá egy hadifogolyra Afganisztánban (videó)

nepszava.hu|2018. ápr 11. 15:22
[A+ A-]

Kép: Youtube/TCH

Véletlenül rátalált egy ukrán tudományos kutatócsoport egy harminc évvel ezelőtt eltűnt, már halottnak hitt ukrán veteránra Afganisztánban, aki még szovjet katonaként esett hadifogságba - számolt be a hihetetlen történetről a TSZN ukrán hírtelevízió alapján az MTI. Hónapokon belül hazatérhet szülőfalujába, ami az egyetlen, amire korábbi életéből emlékszik.

A férfival az expedíciós csoport Kandahár tartományban találkozott. A riport szerint eredeti nevére nem emlékszik, nem tud sem ukránul, sem oroszul, ezért tolmács segítségével beszélgettek vele. Arra az egyre viszont határozottan emlékezett a férfi, hogy a nyugat-ukrajnai Voliny megyében születetett.

A vélhetően szovjet veterán idő közben iszlám hitre tért Afganisztánban, és Amredin néven mutatkozott be nekik, tette hozzá a riportban Andrij Kadun geofizikus, az ukrán kutatócsoport vezetője.

Visszatérve Ukrajnába a csoport kutatni kezdett, és kiderítették, hogy valóban harminc éve eltűntnek nyilvánítottak egy fiatal férfit, aki Voliny megye Nova Hlusa nevű aprócska falvában született, és szovjet katonaként az afganisztáni háborúban hadifogságba esett. Sorsáról azóta sem tudtak semmit, holtteste nem került elő.

Édesanyja húsz évig várta vissza fiát Afganisztánból, míg tíz évvel ezelőtt beletörődött, hogy minden bizonnyal már nem él, ezért síremléket állíttatott neki a falu temetőjében. A kutatók megmutatták a férfiról Afganisztánban készített felvételt az idős édesanyának. A reményvesztett asszony azt mondta, harminc év elteltével már nem teljesen biztos abban, hogy a férfi valóban az ő halottnak hitt fia. A férfi faluban élő rokonai, régi iskolatársai közül azonban többen állították, hogy az illető egyértelműen a halottnak hitt veterán, akit Ihor Bilokurovnak hívnak.

A faluból származók közül egyébként csak hárman vettek részt szovjet katonaként az afganisztáni háborúban, közülük egy halálát korábban hivatalosan megerősítették, ketten viszont most is eltűntként szerepelnek a hivatalos nyilvántartásban.

A riport szerint a férfi haza szeretne térni. Ez várhatóan az afganisztáni ukrán nagykövetség segítségével egy hónapon belül meg is történhet. A külképviseleten ugyanis azt ígérték, ennyi idő alatt elkészítetik neki az ehhez szükséges iratokat és vízumot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!