Előző
Következő
új cikk

Külföld

Mégis elítélte emberiség elleni bűneiért Seseljt az ENSZ

nepszava.hu|2018. ápr 11. 15:58, frissítve: 2018. ápr 11. 16:22
[A+ A-]

Vojislav Seselj. Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

A korábbi felmentést visszavonva tíz év börtönre ítélte emberiesség elleni bűncselekmények miatt Vojislav Seselj ultranacionalista szerb politikust szerdán az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT), írja az MTI.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai bíróság 2016 márciusában bizonyíték hiányában a vádpontok mindegyike alól felmentette, majd szabadlábra helyezte Seseljt. Az ügyészség fellebbezést nyújtott be a verdikt ellen.

Az MICT a Szerb Radikális Párt elnökének távollétében hirdette ki a másodfokú ítéletet, amelynek értelmében Seselj így is szabadlábon maradhat, miután több mint 11 évet már letöltött korábban a Nemzetközi Törvényszék börtönében.

Seselj ellen kilenc rendbeli háborús és emberiesség elleni bűntény miatt emelt korábban vádat a törvényszék ügyészsége. A most 63 éves Seseljt azzal vádolták, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, az SRS-t vezető politikusnak pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei - amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették - hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához. 2003-ban önként adta fel magát.

Az ultranacionalista politikust egyebek mellett a szerbiai horvát népcsoport tagjainak deportálása és üldöztetése miatt találták bűnösnek, a többi vádpont alól azonban felmentették. Ő korábban mindössze annyit közölt: "nem érdekli" az ítélet.

Az MICT a hágai Nemzetközi Törvényszék megbízatásának tavaly december 31-i lejárta után vette át annak fennmaradó ügyeit.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!