Előző
Következő
új cikk

Külföld

Bankok Trump ellen

Népszava|2018. ápr 12. 05:37
[A+ A-]

A katonai jellegű fegyver elsősorban az AR–15-ös félautomata gépkarabélyokat és származékait jelenti Fotó: AFP/Stan Honda

Egyre több amerikai pénzintézet vonja meg a támogatást a fegyvergyártó cégektől. Néhány nap alatt két bank is hasonló bejelentést tett.

Néhány napja a Citigroup csoport, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb pénzintézete jelentette be, megtiltja minden, a hálózatához tartozó leányvállalat számára, hogy lőfegyvereket adjon el mindazoknak, akik nem estek át biztonsági ellenőrzésen, illetve akik 21 év alattiak. Kemény intézkedésről van szó, hiszen az Egyesült Államokban nem ritka, hogy már 18 éves fiatalok is fegyvereket vásárolnak. A döntés elsősorban a BlackRock és a State Street Corp vállalatot érintette érzékenyen.

A Citigroup példája ragadós volt, hiszen a Bank of America azt közölte, nem hitelez tovább azoknak a cégeknek, amelyek katonai jellegű lőfegyvereket állítanak elő civilek számára. „Nem akarunk pénzügyi támogatást nyújtani olyan cégeknek, amelyek a polgári személyek körében terjesztik ezeket a lőfegyvereket” – jelentette ki a Bank of America elnökhelyettese, Anne M. Finucane a Bloomberg televízióban.

A Bloomberg szerint a bankok bejelentése vegyes érzelmeket váltott ki. Akadnak olyan fegyvergyártók, amelyek közölték, engednek a nyomásnak és kevesebb fegyvert állítanak elő. Mások ellenben úgy foglaltak állást, hogy új utakat próbálnak keresni. Az országban legalább fél tucatnyi olyan cég létezik, amelyek katonai jellegű lőfegyvereket gyártanak civileknek. Ezek közé tartozik a Remington Outdoor, a Sturm Ruger, a SIG Sauer, a Vista Outdoor, az O.F. Mossberg & Sons és az American Outdoor Brands vállalat. Ezen cégek bevétele több tízmilliárd dollárt. A Bank of America a Vista Outdoor és a Remington fegyvergyártását segítette.

A Bank of America az Egyesült Államok második legjelentősebb bankja. Mind ezen pénzintézet, mind a Citigroup lépése azt mutatja, hogy a közhangulat egyre inkább kezd a liberális fegyvertartási törvények ellen fordulni. Donald Trump elnök ugyan az egyes vérfürdők után kenetteljes üzeneteket küld honfitársainak azt közölvén, „imádkozik az áldozatokért”, s „együttérez hozzátartozóikkal”, a közvélemény azonban konkrét lépéseket várna el tőle a fegyvertartási szabályok szigorításáért. Ő azonban nem hajlandó erre, ami arra is visszavezethető, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban több tízmillió dollárral támogatta a fegyverlobbi. Trump a szigorítás helyett a február 14-i, floridai iskolában történt, 17 halálos áldozatot követelő lövöldözés után ahelyett, hogy kemény intézkedéseket helyezett volna kilátásba, azt javasolta, a megfelelő kiképzésen átesett tanárokat lássák el lőfegyverekkel, mert szerinte ez elrettentő erő lehet a vérfürdőre készülő fiatalok számára. Ez a felvetése óriási felháborodást eredményezett hazájában.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!