Előző
Következő
új cikk

Külföld

Embercsempész járt túl az európai hatóságok eszén

Népszava|2018. ápr 12. 05:34
[A+ A-]

Olasz rendőrök kísérik az embercsempésznek hitt menekültet Fotó: AFP/Polizia di Stato

Az olasz hatóságok büszkén jelentették be a közelmúltban, hogy letartóztatták a világ legkeresettebb emberkereskedőjét, ám most kiderült, hogy Medhanie Yehdego Mered nemhogy nincs rács mögött, de Ugandában él, luxuskörülmények között.

A „bakit” a svéd közszolgálati televízió, az SVT stábja leplezte le. A brit The Guardian újságíróival közös oknyomozást vezető svéd riporterek márciusban Ugandába utaztak, s a fővárosban, Kampalában több tucat emberrel beszéltek, akik mind azt állították: a „tábornok” becenéven ismert 35 éves eritreai férfit sosem tartóztatták le az európai hatóságok, ehelyett igencsak nagy lábon él az afrikai országban, az éjszakai klubok gyakori vendége.

Az európai hatóságok évekkel ezelőtt figyeltek fel Meredre, miután 2013 októberében 368 menekülttel a fedélzetén elsüllyedt egy hajó az olaszországi Lampedusa szigetének közelében. Az áldozatokat az embercsempész hálózata igyekezte Európába szállítani. Palermóban ekkor hajtóvadászat indult Mered után. Két éven át üldözték, s mintegy 20 ezer telefonbeszélgetést hallgattak le, mire 2016 júniusában a palermói ügyészség bejelentette, hogy Szudánban végre elkapták a világ egyik legkeresettebb embercsempészeként emlegetett férfit. A brit hatóságok segítségével a férfit kiadták Olaszországnak. Mint azonban most kiderült, az év letartóztatásának nevezett akció tévedés volt.

Ki került akkor rács mögé? – merül fel a kérdés. A The Guarian szerdai beszámolója szerint egy 29 éves ártatlan eritreai menekült, Medhanie Tesfamariam Behre. Bár a férfi külsőre hasonlít a „Tábornokra”, a jelek szerint a kenyerét korábban tehénfejésből kereső férfinek ez az egyetlen bűne. Az SVT birtokába jutott egyébként egy olyan fájl, amely bizonyítja, hogy egy európai hatóság rájött: nem az igazi embercsempészt kapták el, ám az olasz ügyészség ezt figyelmen kívül hagyta és nem akart új körözést indítani. Állítólag Mered Svédországban élő felesége is jelezte másfél éve: nem a férje ül börtönben. A „Tábornok” anyját pedig Eritreából Palermóba szállították egy DNS-vizsgálatra, amely bizonyította, hogy a letartóztatott menekült nem a fia.

Az ügy rendkívül kínos Olaszországra nézve, amely igen nagy nyomás alatt van a migrációs krízis tetőzése óta, hiszen az unió egyebek között Rómától várja, hogy tartsa kordában a bevándorlást, és kerítse kézre az embercsempészeket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!