Előző
Következő
új cikk

Belföld

Már listára került Orbán ellenségeinek névsora

nepszava.hu|2018. ápr 12. 09:35, frissítve: 2018. ápr 12. 13:59
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

A Figyelő két oldalas listát tett közzé csütörtökön azok neveivel, akiket "Soros zsoldosainak" bélyegez. Újságírók, jogvédők, egyetemi tanárok, halottak és megszűnt szervezetek munkatársai - az látszik, hogy "áttételes kötődéssel" vádolva bárki helyet kaphat Orbán ellenségeinek listáján.

"Legalább kétezer ember dolgozik Magyarországon, hogy érvényre juttassa Soros György akaratát" - vezeti fel Orbán korábbi szavaihoz hűen a Schmidt Mária tulajdonolta Figyelő április 12-i száma az abszurd névgyűjteményt.

Három halottat is találni a listán a Mérce szerint. Mint írják, a szereplők az egyes Open Society Foundations által támogatott - annak valamelyik pályázatán valamikor bármi nyertes munkát beadó - szervezetek nyilvánosan elérhető honlapjáról kimásolt névsorában találhatók.

A listán "áttételes kötődés" alcímmel megbélyegezve, helyet kaptak újságírók, aktivisták, jogvédők és már megszűnt egyesületek munkatársai is.

Akinek nem elég a lista, lapozhat egyet: a következő oldalpáron egy újabb kétoldalas cikk gyalázza a civileket - Hitler és Sztálin képével illusztrálva.

Helsinki Bizottság: Véget kell vetni a feketelistázásnak
A kormányközeli lap eljárása érthetően felzúdulást váltott ki a listán szereplők körében és az ép erkölcsi érzékű emberek között - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság válaszul megfogalmazott közleményében.
A lista koholmány, és hasonló ügyekben már kétszer is vesztett pert a kormány a Helsinki Bizottsággal szemben, írják. Szerintük a lista - melyen nem csak közszereplők, de adminisztratív dolgozók is helyet kaptak - csak arra jó, hogy megnehezítse szereplői közéletben való részvételét, munkáját és magánéletét, célja pedig a megfélemlítés. "A lajstromozás a legrosszabb történelmi időket idézi" - hangsúlyozzák.

lásd még: Csaknem száz ember ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban

Lájkoljon minket a Facebook-on is!