Előző
Következő
új cikk

Külföld

Csaknem száz ember ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban

nepszava.hu|2018. ápr 12. 09:54
[A+ A-]

Újabb 98 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot csütörtökön Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett, úgynevezett gülenista hálózattal - írja az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva. 

Az érintettek között jelenleg szolgálatot teljesítő katonatisztek is vannak, de az Anadolu nem közölte a számukat. A csütörtöki műveletnek Izmir és Isztambul a két központja, de a rendőrségi fellépés további 34 tartományra kiterjed. Reggelre 58 gyanúsítottat már előállítottak a hatóságok.

Az elfogottak közül a vádak szerint legalább 45-en felhasználói annak a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a kormányzat szerint a 2016-os puccskísérletet is szervezték.

A török vezetés a hatalomátvételi incidensért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát teszi felelőssé. Gülen tagadja az összeesküvés vádját. Ankara szerint a mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is.

Törökországban az elmúlt közel 21 hónap alatt nagyjából 111 ezer embert menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából, több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret - köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, üzletembereket, újságírókat és tanárokat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem Gülen feltételezett támogatóit is.

Bekir Bozdag török kormányszóvivő múlt csütörtökön a Habertürk török hírtelevíziónak adott interjújában leszögezte: nyilvánvaló, hogy a puccskísérlet óta fenntartott rendkívüli állapot újabb három hónapos meghosszabbítására szükség van.
Az intézkedés jelenleg április 19-ig van érvényben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!