Előző
Következő
új cikk

Külföld

Az elektromos teherautók mentesülhetnek a német útdíjak alól

nepszava.hu|2018. ápr 12. 14:00, frissítve: 2018. ápr 12. 14:10
[A+ A-]

Illusztráció: Tesla Motors / Sputnik

Az elektromos teherautók mentesítését javasolja az úthasználati díj megfizetése alól a német közlekedési miniszter, Andreas Scheuer.  Az új szabályozás a jövő év elejétől lépne életbe a Süddeutsche Zeitung csütörtöki beszámolójára hivatkozó MTI szerint. Ezt kifejezetten fontossá teszi, hogy 2019-től a 40 ezer kilométernyi főútvonal-hálózat használatáért is fizetni kellene. Az ország útjain már most 12 ezer elektromos teherautó közlekedik.

Az elektromos teherautók mentesítése a díjfizetés alól, járművenként és évente, több ezer euró megtakarítást hozna a speditőröknek, és egyúttal ösztönözné őket a járműflotta elektromosítására. A lap kormányzati forrásokból származó információi szerint a javaslat elsősorban az elektromos teherautók elterjedésének elősegítését szolgálja, bár a haszongépjármű gyártó vállalatok kínálatában egyelőre még alig van széria-érett modell.

A hatósági nyilvántartások szerint Németországban 12 ezer olyan elektromos teherautó van forgalomban, amelyek műszaki paramétereik alapján mentesülhetnek az úthasználati díj megfizetése alól. A járművek éves átlagos útdíj-használati költsége 5 ezer euró.

A jövő évtől Németországban jelentősen kiterjesztik a teherautók útdíj-fizetési kötelezettségét és már nemcsak a 15 ezer kilométernyi autópálya-hálózat igénybevételéért, hanem a 40 ezer kilométernyi főútvonal-hálózat használatáért is fizetni kell majd. A díjfizetési kötelezettség tehát pusztán ezzel az intézkedéssel is kiterjedne a viszonylag rövid hatótáv miatt főként csak a nagyvárosi körzetekben közlekedő elektromos teherautókra is.

A német szövetségi költségvetés évi ötmilliárd euró bevételre tesz szert a tizenkét évvel ezelőtt bevezetett úthasználati díjból.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!