Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szkripal-ügy: megerősítették, Novicsokot használtak

nepszava.hu|2018. ápr 12. 14:13, frissítve: 2018. ápr 12. 14:48
[A+ A-]

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet hágai székháza. Fotó: Bart Maat / ANP / AFP

Megerősítette London korábbi megállapítását a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) csütörtökön Hágában kiadott állásfoglalásában, amely szerint a Novicsok néven emlegetett méreganyagot használták Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéséhez, írja az MTI.

A gyilkossági kísérlethez használt anyag ráadásul nagy tisztaságú, derítette ki a szervezet a helyszínen gyűjtött minták és az áldozatok vérmintáinak felhasználásával végzett vizsgálatokból. A vizsgálatban sem az Egyesült Királyság, sem más ország hatósága nem vett részt - hangsúlyozta az OPCW. A szervezet  ugyanakkor a mérgező anyag forrását és felelősöket nem nevezett meg.

A további részleteket és a hágai székhelyű szervezet vizsgálatainak eredményét jövő szerdán vitatják meg, a Nagy-Britannia által kért rendkívüli ülésen.

A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény végrehajtó szerveként az OPCW felügyeli a vegyi fegyverek végleges és ellenőrizhető módon történő felszámolására irányuló globális törekvést. Az egyezmény 1997-ben lépett hatályba, 192 állam részvételével. A bejelentett vegyi fegyverkészletek kilencvenhat százalékát megsemmisítették már a szervezet felügyeletével.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!