Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Ritka szarvasbébi született Miskolcon

nepszava.hu|2018. ápr 12. 14:47
[A+ A-]

Fotó: Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Alig néhány ezer David-szarvas él a világon, ezért jó hír, hogy a miskolci állatkert szarvascsapatában egy borjú nevelkedik, ráadásul továbbiak születése is várható a következő hetekben. A tájékoztatás szerint az április első felében született borjúval együtt hat egyedből áll a csapat, amelynek magvát több állatkertből - Veszprémből, Nyíregyházáról, Ostravából és Katowicéből - gyűjtötték össze.

A David-szarvasok párzási ideje nyár elejére esik, ezt követően 9-10 hónapos vemhesség után születnek meg a borjak. A Miskolci Állatkert újszülött borjúja az első napokban valamelyik fa tövében megbújva töltötte ideje nagy részét, ma már azonban gyakran csatlakozik a felnőttekhez. A néhány hetes borjú még csak anyatejet fogyaszt, de rövidesen elkezdi majd kóstolgatni a felnőttek táplálékát is - derült ki a Miskolci Állatkert és Kultúrpark közleményéből.

Illusztráció: Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Illusztráció: Miskolci Állatkert és Kultúrpark


A David-szarvasok (Elaphurus davidianus) – kínai nevén milu – az állatkertek fajmegőrző munkájának klasszikus példája. Kína keleti részén lévő élőhelyéről ugyanis már a 20. század első évtizedeiben kipusztult, de néhány európai állatkertben ekkor már tartottak David-szarvasokat, ami a faj számára a megmenekülést jelentette. Az állatok jól szaporodtak, olyannyira, hogy 1985-ben 22 egyed került vissza Kínába. Ennek eredményeként több mint 2500 egyed él újra Kínában, míg a nyilvántartások szerint állatkertekben több mint 500 példányt tartanak. A magyar állatkertek közül csak Miskolcon lehet David-szarvassal és borjaikkal találkozni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!