Előző
Következő
új cikk

Külföld

Zuckerberg: az én adataimat is ellopták

Népszava|2018. ápr 12. 18:16
[A+ A-]

Fotó: AFP/Saul Loeb

A Facebook-vezér második napi meghallgatása már keményebbnek bizonyult, sokszor csak azt tudta mondani, majd a munkatársai utánanéznek. Zuckerberg elkerülhetetlennek nevezte az internet szabályozását.

Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatásának első napján még megúszta a hozzá nem értő provokációkkal, a Képviselőház Kereskedelmi Bizottsága előtt azonban már komolyabb érvekkel találkozott. A legnagyobb visszhangot az a szerdai kijelentése kapta, hogy még az ő adatait is átadták a Cambridge Analyticának a 87 millió más felhasználóéval együtt. A CNN szerint nem tudta vagy akarta elárulni, mennyi adatot gyűjt a Facebook a felhasználóktól és az általuk látogatott helyekről. Eziránt sok szenátor érdeklődött, de a válasz mindannyiszor csak annyi volt, a munkatársai majd utánanéznek. A legközelebb akkor jutott az őszinte beismeréshez, amikor Kathy Castor kérdésére válaszolva elmondta, a Facebook akkor is gyűjtött adatokat, amikor a felhasználók nem is voltak bejelentkezve a platformra. A kérdés azért fontos, mert a Facebooknál tárolt adatok mennyisége a cég üzleti alapjának meghatározója: 40 milliárd dollár bevételük származik ugyanis évente abból, hogy a felhasználókról szerzett információkat felhasználva, célzott reklámlehetőségeket tudnak értékesíteni. Ha leállnának ezeknek az adatoknak a gyűjtésével, az aláásná a vállalat üzleti alapjait.

A meghallgatás alatt Zuckerberg mindannyiszor megpróbálta lerázni azokat a megjegyzéseket, miszerint a Facebook eladná az adatokat. Mint mondta, ők csak felhasználják a gyűjtött adatokat ahhoz, hogy célzott reklámokat tudjanak vetélytársaiknál jóval hatékonyabban közvetíteni. Ugyanakkor a Cambridge Analytica-botrány kirobbanását követően a közvéleményt és a képviselőket is egyre inkább foglalkoztatja a kérdés, hogyan bánik a Facebook az információkkal. Az, hogy Zuckerberg nem válaszolt egyértelműen arra, mire terjednek ki az adatok, amiket a Facebook gyűjt, azért érdekes, mert azok mindenki számára hozzáférhetők saját oldalának egyik menüpontjában.

Amikor Sara Ashley O'Brien a CNN egyik újságírója letöltötte 14 évre visszanyúló Facebook-tevékenységének adatait, meglepve vette észre, hogy sok egyéb személyes információ között elhunyt nagyanyjának egykori telefonszámát, miközben ő sohasem használta a közösségi oldalt.

Ugyanakkor új fiók létesítésekor, amikor elfogadjuk a feltételeket, megengedjük, hogy a Facebook adatokat gyűjtsön azokról a webhelyekről is, amelyeket meglátogatunk, beleértve az ott és a velük kapcsolatos helyeken végzett online tevékenységet is. Az, hogy ezekről Zuckerberg nem beszélt az lehet az oka, hogy nem akart erről felvilágosítást adni.

A Facebook vezér hajlandónak mutatkozott a "bizonyos fokú" szabályozás elfogadására. "Az internet fontossága világszerte erősödik, s úgy gondolom, hogy a szabályozás bizonyos formái elkerülhetetlenek" - fogalmazott a Facebook-vezető. Majd hozzátette, hogy bár a szabályozás szükséges, de nagyon kell vigyázni arra, hogy milyen lesz ez és hogyan alkalmazzák.

Az EU-ban már májusban életbe lép a digitális adatok gyűjtését, felhasználhatóságát szabályozó új törvény, amely a személyes adatok védelmének legátfogóbb szabályozása az internet születése óta, amely megadja a polgároknak a jogot, hogy megtudják, milyen adatokat tárolnak róluk és töröltethessék azokat. Úgy tűnik, azonban az amerikai kongresszus még messze van attól, hogy egy hasonlót elfogadjon.

Kétmilliárd dollárt bukhat
Kétmilliárd dollárral csökkenhet az éves árbevétele a Facebooknak a Cambridge Analytica botrány miatt, a facebookozók 15 százaléka emiatt fogta vissza facebookos tevékenységét - mondja Daniel Ives, a GBH Insights elemzője a NCBC beszámolja szerint. Miután a Facebook bevételeinek gyakorlatilag egésze hirdetésekből, reklámokból jön, ezért lehet maga a szolgáltatás ingyenes a felhasználónak. Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója szerint olyan új modellt hozhatnak létre, amelyben a reklámmentes (az adatokat ilyen célra egyáltalán nem használó) Facebookra elő lehet majd fizetni, ugyanakkor egy teljesen ingyenes verzió is mindig elérhető lesz azoknak, akik nem tudnának előfizetni a szolgáltatásra - írja a privatbankar.hu.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!