Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Cannes - A napnyugtára még várni kell

Népszava|2018. ápr 13. 05:47
[A+ A-]

Farhadi most először forgatott nemzetközi stábbal - Javier Bardem és Penélope Cruz

A korábbi évek tendenciáitól eltérően idén sokkal kevesebb hollywoodi sztár vonul fel majd a vörös szőnyegen Cannes-ban – derült ki, miután tegnap Párizsban bejelentették a 71. Cannes-i Fesztivál hivatalos programját. A versenybe került húzónevek elsősorban a svájci Jean-Luc Godard (Le livre d'image – Képes könyv), az olasz Matteo Garrone (Dogman), valamint az amerikai Spike Lee (BlackKlansman) és David Robert Mitchell (Under the Silver Lake). Rajtuk kívül sok az újonc, akik korábban sosem voltak Cannes-ban. Szemmel láthatóan Thierry Frémaux művészeti igazgató idén nem a kötelező köröket járja, azaz nem a nagy öregek jó vagy kevésbé jó új filmjeit válogatta versenybe.

Mi tagadás, magyar részről az egyik legfontosabb esélyes, Nemes Jeles László neve sem hangzott el első körben, pedig még az amerikai szaklapok is tuti befutóként említették a Sunset-et. A hivatalos magyarázat szerint a film még nincs kész, Frémaux sajnálkozott a helyzet miatt, de nem tartja kizártnak, hogy benne lesz a későbbi bejelentésekben. Erre tényleg van esély, hiszen a verseny és az Un Certain Regard című szekcióban eddig 18, illetve 14 filmet jelentettek be a megszokott mennyiségnél ez 6-8 címmel kevesebb. Hogy még lelkesebbek legyünk: tavaly az Arany Pálmát megnyerő A négyzet is utolsó pillanatban került be a programba.

A sajtótájékoztatón az újságírók felelősségre vonták Frémaux-ot, hogy miért nem került be a programba Jacques Audiard, Xavier Dolan és Paolo Sorrentino új műve, a legérdekesebb Audierd esete, hiszen itt a fesztivál elismerte, hogy a mű amerikai producere vétózta meg a jelenlétet, hozzátéve: „ősszel induló, Oscarra hajtó film esetében nem biztos, hogy Cannes a legjobb hely, hogy elinduljon”. Arra, a kérdésre, hogy a 2011-es szerencsétlen nácizása után Lars von Trier idén visszatérhet-e versenyművel, néhány nap múlva meglátjuk volt a válasz.

Hogy a történet kerek legyen, tegnapelőtt este pedig a Netflix jelentette be, hogy öt filmet szántak Cannes-nak, de miután Frémaux azt mondta, hogy „hibrid”, moziba nem kerülő alkotások nem kerülhetnek versenybe, versenyen kívül sem akarják bemutatni őket, mert nem érzik eléggé a tiszteletet.

Ami biztos: a kétszeres Oscar-díjas Asghar Farhadi (Nader és Simin – Egy elválás története, Az ügyfél) első spanyol nyelven, világsztárokkal forgatott alkotása, a Javier Bardem, Penélope Cruz és Ricardo Darín főszereplésével készült Everybody Knows nyitja a fesztivált május 9-én.

Csákvári Géza

Lájkoljon minket a Facebook-on is!