Előző
Következő
új cikk

Külföld

Plágiumgyanú a PP háza táján

Népszava|2018. ápr 13. 05:33
[A+ A-]

Fotó: AFP/Oscar Gonzalez

Tavaly október óta az elhúzódó katalán válság uralja a spanyol közéletet, így a függetlenség körüli hercehurcába belefáradt állampolgároknak akár üdítő is lehet az y újabb botrány: plágiumgyanúba keveredett a madridi autonóm régió vezetője. A korrupciós botrányok sorát megúszó Néppártban (PP) azonban aligha örülnek, hiszen az érintett kormánypárti politikus, Cristina Cifuentes.

Az ügy a közelmúltban robbant ki, miután az eldiario.es megírta: Cifuentes 2012-ben szerzett mesterdiplomája körül nincs minden rendben. A jelek szerint a már akkor is fontos politikai pozíciót betöltő diákkal nem pontosan úgy bántak a János Károlyról elnevezett egyetemen, mint a többi hallgatóval. Amint azt a weboldal kiderítette, az 53 éves politikus valójában sosem végezte el regionális jogi tanulmányait, ám a jegyeit később mégis rögzítették. Néhány nappal a botrány kirobbanása után Cifuentes csupán annyit ismert el, hogy nem járt az órákra – mert egyéni tanrendet követett –, noha a személyes jelenlét alapkövetelmény a képzésen. A helyzetét tovább súlyosbította, hogy a szakdolgozatát sem tudta bemutatni. Azt állította, hogy az egyetemen van, ám a patinás intézmény sem tudott előállni egy másolattal róla. Ennek ellenére kiállítottak neki egy hivatalos dokumentumot a szakdolgozat leadásáról és védéséről, ám az El Confidencial kiderítette, hogy a rajta szereplő aláírásokat meghamisították. Miután sok ellenzéki politikus lemondásra szólította fel őt, Cifuentes másfél órán keresztül válaszolt a parlamentben a feltett kérdésekre. Szereplése nem volt meggyőző, ám mégsem mondott le. Az ügy azért is különösen kínos, mert régiós vezetőként Cifuentes korábban ígéretet tett arra, hogy harcol mindennemű korrupció ellen, különösen az önéletrajzok és a politikusi diplomák hamisítása ellen.

A Schmidt Pált idéző eset odáig fajult, hogy a rendőrség is bekapcsolódott, s kedden meghallgatott több, az ügyben érintett tanút is. Az intézménynek is mihamarabb valami eredményt kell felmutatni a belső vizsgálatot illetően, ugyanis a kínos esetek csak gyűlnek: kedden Pablo Casado, a PP kommunikációs államtitkár-helyettese az Onda Cero rádióműsorban nyíltan megvallotta, hogy szintén ugyanazon a képzésen vett részt, ám órára nem kellett járnia, sőt, vizsgáznia sem kellett. Mentségére azt hozta fel, hogy a képzés vezetője ajánlotta ezt neki, hiszen korábban több másik intézményben már hallgatott jogot.

K.I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!