Előző
Következő
új cikk

Külföld

Evakuálások kezdődtek - Szíria újabb támadástól retteg

Népszava|2018. ápr 13. 05:32
[A+ A-]

Aleppóban sátortáborokban helyezik el a Dúmából és Gútából érkezett több ezer embert Fotó: AFP/Huseyin Nasir/Anadolu Agency

Egyre veszélyesebbé válik a helyzet Szíriában, miután Donald Trump amerikai elnök szerdán, a Twitteren légicsapásokkal fenyegette meg Damaszkuszt.

António Guterres ENSZ-főtitkár felhívást intézett a világszervezet Biztonsági Tanácsa öt tagjához. Figyelmeztette őket, tegyenek meg mindent azért, hogy ne legyen még nagyobb baj. A portugál diplomata aggodalmát fejezte ki a BT megosztottsága miatt. „Folyamatosan nyomon követtem a grémiumban zajló fejleményeket és sajnálattal kellett megállapodnom, hogy a Biztonsági Tanács nem tudott megállapodásra jutni Szíria kérdésében” – közölte a világszervezet elnöke. Mint mondta, nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az ENSZ célja véget vetni a szíriai nép szörnyű szenvedéseinek.

A BT keddi ülésén Oroszország a várakozásoknak megfelelően vétót emelt az Egyesült Államok által benyújtott határozati javaslat ellen, amelyben elítélték volna a damaszkuszi rezsimet a múlt heti - feltételezhetően - vegyifegyver-támadás miatt. A többiek megvétóztak viszont két orosz javaslatot. Az ENSZ BT csütörtökön, lapzártánk után is folytatta az egyeztetéseket Szíriáról.

Donald Trump elnök szerdán megtorlást helyezett kilátásba a vélelmezett vegyifegyver-támadás miatt, s óva intette a Bassár el-Aszad elnököt támogató Oroszországot. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov is aggodalmát fejezte ki, hogy destabilizálódhat a helyzet az amúgy is törékeny régióban. Vaszilij Nebesszja, Oroszország ENSZ-nagykövete szerint „nagyon szomorú események előtt állhatunk”. Alekszander Szasszipkin, az ország libanoni külképviselet-vezetője pedig azt közölte, nemcsak az esetleges amerikai rakétákat semmisítik meg Szíria felett, hanem azokat az objektumokat is, ahonnan kilőtték azokat. Ez nyílt konfrontáció rémképét festi fel, s azt jelzi, valóban robbanás fenyeget. Ugyanakkor a Kreml tegnap azt közölte, hogy Szíria kapcsán megmaradtak a kommunikációs csatornák az Egyesült Államokkal.

Evakuálások Damaszkuszban
A brit kormány tegnap rendkívüli ülésen tárgyalt a szíriai konfliktusról. London tengeralattjárók készenlétbe helyezéséről döntött, lehetővé téve ezzel egy Szíriával szembeni légitámadást. Franciaország szintén támadást tervez, az erről szóló döntés a következő napokban születhet meg. Párizsban előzőleg azt közölték, a támadás nem Aszad szövetségesei ellen irányul. Damaszkuszban szinte kész tényként kezelik az amerikai légicsapást: több damaszkuszi épületből megkezdték az emberek evakuálását.

Később Sarah Sanders, fehér házi szóvivő megismételte: Washington szerint Aszad elnököt és Moszkvát is felelősség terheli a Dúma elleni támadásért. Hozzátette azonban, hogy még nem született végleges döntés egy Szíriával szembeni rakétatámadásról. Amerikai idő szerint szerda este Jim Mattis védelmi miniszter és a most a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) vezető külügyminiszter-jelölt, Mike Pompeo tárgyalt a Fehér Házban az esetleges további lépésekről. Utóbbi úgy vélte, kemény magatartást kell tanúsítani Oroszországgal szemben. Pompeo szenátusi meghallgatásán annak a véleményének adott hangot, hogy az oroszok agresszív fellépése Washington túl puha politikájának következménye. Utalt arra, az Egyesült Államok további lépéseket tervez az orosz kormányzattal szemben, egyebek mellett újabb orosz diplomatákat utasíthat ki. Pompeo szerint Trump nemzetbiztonsági stratégiájában joggal nevezték az Egyesült Államokra veszélyes államnak Oroszországot. Ugyanakkor azt is közölte, folytatni kell a „nehéz” diplomáciai lépéseket.

Trump szerda este Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetést – közölték ankarai források. A közlemény szerint meghallgatták egymás álláspontját, részleteket azonban nem közöltek. Megbeszélésük annak fényében különösen érdekes, hogy a NATO-tag Ankara és Moszkva kapcsolata jelentősen javult az eltelt másfél évben.

Közben orosz közlések szerint a szíriai kormányerők teljes egészében bevették a lázadók főhadiszállását, Kelet-Gútát. A múlt héten feltételezhetően vegyifegyver-támadással sújtott Dúma városának egyik épületére kitűzték a szíriai kormány zászlaját. Jurij Jevtusenko orosz tábornok szerint ez azt jelenti, hogy a damaszkuszi kormány átvette az irányítást a régió felett. A képsorokat az orosz állami televízió mutatta be. Ebben ünneplő embereket lehetett látni. Jevtusenko, aki a szíriai felek megbékélését célzó orosz központ vezetője, kifejtette, ez jelentős esemény Szíria történelmében.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az előző nap Dúmába küldött orosz katonai rendőrség megkezdte a járőrözést a városban. „Mától álltak munkába az orosz katonai rendőrség egységei” – hangzik a minisztérium közleménye, amelyet a RIA Novosztyi ismertetett. A dokumentum szerint „a jog és a rend betartását ellenőrzik”. Az elmúlt napokban több ezren hagyták el a korábban a lázadók által uralt várost. Dúma evakuálását orosz közvetítéssel szervezték meg.

Carter imádkozik
Jimmy Carter arra figyelmeztette utódát, nehogy katonai akciót indítson Szíria vagy a világ bármely más válságövezete ellen. A volt amerikai elnök szerint még egy kisebb katonai csapás is veszélyes lehet. Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott, imádkozik, hogy Donald Trump ne vezesse háborúba országukat, ne túlozza el és ne élezze ki azokat a kihívásokat, amelyek Észak-Koreával, Oroszországgal vagy Szíriával kapcsolatban felmerülnek. A 93 éves egykori demokrata párti elnök régóta bírálja utóda külpolitikáját. Azzal viszont egyetértett, hogy Trump hajlandó találkozni az észak-koreai vezetővel.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!