Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kétharmaddal megszavazták az Isztambuli Egyezményt

nepszava.hu|2018. ápr 13. 13:36
[A+ A-]

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök. Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP

A horvát parlament pénteken több mint kétharmados többséggel megszavazta a családon belüli, valamint a nők elleni erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását - írja az MTI. A jóváhagyást a konzervatív horvát törvényhozás 151 képviselőjéből 110-en támogatták. Az utcákon eközben azért tüntettek, hogy a családon belüli erőszak elleni fellépés elmaradjon.

"A konvenció lényege, hogy fellépjen a nők elleni és a családon belüli erőszakkal szemben" - húzta alá Andrej Plenkovic kormányfő a szavazás előtt. Hangsúlyozta, szó sincs holmi "genderelmélet" bevezetéséről. A dokumentum törvénybe iktatása ellen mégis több tízezren tüntettek az elmúlt hetekben.

A konzervatív horvát kormány még a múlt hónapban döntött a megállapodás ratifikálása mellett. A dokumentum azonban komoly vitákat váltott ki a legnagyobb kormányzó pártban, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösségben (HDZ), és a ratifikálást a katolikus egyház sem támogatta. A HDZ frakciójából távozott a klerikális, konzervatív párt, a Hrast egyetlen képviselője, és így a kormány parlamenti többsége már csak egyetlen fővel van meg.

Az Isztambuli Egyezmény ratifikálását támogatta a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP), akárcsak a HDZ koalíciós partnerei, köztük a kisebbségi képviselők.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!