Előző
Következő
új cikk

Külföld

Orosz szankciók: "gyomorszájon vágjuk az amerikaiakat"

nepszava.hu|2018. ápr 13. 14:19
[A+ A-]

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma ülésezik. Fotó: Vladimir Fedorenko / Sputnik

Számos fontos amerikai termék és szolgáltatás importjának betiltásáról született törvényjavaslat az orosz parlamentben és egyéb megtorló lépéseket is terveznek, válaszul az amerikaiak által múlt héten életbe léptetett szankciókra - jelezte péntek délelőtt az orosz alsóház vezetője - írja a Portfolio. A törvényszöveget jövő héten vitatják majd meg.

Az első híradásokban szereplőnél is jóval szigorúbbnak tűnik az orosz válaszlépés, mert egyrészt nemcsak konkrétan amerikai termékekre és szolgáltatásokra vonatkozna, hanem az Oroszország elleni szankciókat támogató országokra is, másrészt a szellemi jogvédelem semmibe vételén keresztül akarja megteremteni az orosz piac ellátását az orosz kormány.

A tervezett intézkedéscsomag magában foglalja annak engedélyezését is, hogy Oroszországban az egyesült államokbeli és az őt támogató országokból származó jogtulajdonosok beleegyezése nélkül gyárthassanak termékeket. Magában foglalhatja a válasz azt is, hogy "kimeríthessék a védjegyekkel kapcsolatos kizárólagos jogot" ezen országok esetében, vagy azon orosz gyártók esetében, amelyekben az érintett külföldi tulajdonosok több mint 25 százalékkal rendelkeznek.

"Gyomorszájon vágjuk az amerikaiakat" - kommentálta ezt Mihail Jemeljanov, az orosz parlamenti alsóház államépítési és törvényalkotási bizottságának alelnöke az MTI szerint.

Vlagyimir Zsirinovszkij pártvezető szerint a kormány emellett felhatalmazást kap arra, hogy összeállítsa azoknak az amerikai állampolgároknak a listáját, akik nem utazhatnak be Oroszországba. A tilalom kiterjedhet a magas képesítésű szakemberekre is.

A Reuters tudósítása szerint a dohány- és alkoholtermékek, gyógyszerek, szoftverek, mezőgazdasági termékek behozatalának betiltására tesznek javaslatot az orosz törvényhozásban. Emellett bizonyos amerikai magánszemélyeket is kitiltanak Oroszországból, továbbá az amerikai cégeknek megtiltják, hogy részt vegyenek az oroszországi privatizációban. További javaslat a törvényhozásban, hogy megállítják az Oroszország és az Egyesült Államok közötti együttműködést az atomenergiában, a rakétahajtóművek, illetve a repülőgépgyártás terén. Az is a javaslatok között szerepel, hogy korlátozzák az amerikai állampolgárok munkavégzését Oroszországban, illetve növelik az orosz légtérben közlekedő amerikai légitársaságok légtérhasználati díját.

Mindez arra válasz, hogy orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket sújtott szankciókkal Washington a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt "káros" beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra  hivatkozva. Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntető intézkedések 7 oligarchát, 12 általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és 17 kormányzati tisztségviselőt érintenek.

Közben a két nagyhatalom Szíria miatt is egymásnak feszül: az Egyesült Államok elnöke még tegnap is azt mondta, hogy bármikor indíthatja a rakétacsapást Szíriára a polgári lakosság elleni hétvégi vegyifegyver-támadás miatt, Oroszország ENSZ-nagykövete pedig nem zárta ki a két nagyhatalom közötti közvetlen háborút sem.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!