Előző
Következő
új cikk

Külföld

"Próbaidős" kormányfőt kaphat Olaszország

nepszava.hu|2018. ápr 13. 15:29
[A+ A-]

Sergio Mattarella olasz államfő. Fotó: Tiziana FABI / AFP

Nem történt előrelépés a pártokkal tartott kormányalakítási egyeztetéseken - jelentette be Sergio Mattarella olasz államfő pénteken - írja az MTI. A politikus néhány napos gondolkodási idő után hozza meg döntését a további teendőkről. Valószínű, hogy Di Maio vagy Salvini helyett egy harmadik személyt kér fel Mattarella a kormányalakításra, akit aztán "próbaidőre" bocsát.

Mattarella azt mondta, továbbra sem adottak a feltételek ahhoz, hogy jogköreit teljes mértékben gyakorolni tudó kormány alakulhasson. Az államfő hozzátette: minél előbb létre kell jönnie az új kormánynak, már csak a kiélezett nemzetközi helyzet miatt is. Ez volt az államfő második egyeztetése a pártok képviselőivel, de az április eleji és a mostani egyeztetések is eredménytelennek bizonyultak.

A legtöbb szavazatot szerzett párt Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje Luigi Di Maio a balközép Demokrata Pártnak (PD) és a Matteo Salvini vezette, jobboldali Ligának is koalíciót ajánlott, de a PD nemet mondott a javaslatra. Salvini nyitottnak mutatkozik az M5S felé, de ezzel egy időben nem kívánja megtörni az általa vezetett jobboldali szövetség egységét.

Di Maio viszont elutasította, hogy a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnökével, Silvio Berlusconival közösen kormányozzon. "Silvio Berlusconi álljon félre és tegye lehetővé, hogy olyan kormány alakuljon, amely meg tudja változtatni Olaszországot" - mondta az M5S miniszterelnök-jelöltje csütörtökön.

Az olasz államfő a jövő héten jelenti be, kit kér fel kormányalakításra, de jelenleg kicsi az esély arra, hogy Di Maiót vagy Salvinit bízza meg a a feladattal. Elemzők kizárják a további konzultációt is. Valószínű, hogy Sergio Mattarella egy harmadik személyt nevez meg, akit az olasz politikai gyakorlat szerint úgynevezett "próbaidőre" bocsát, hogy kiderüljön, bírja-e a parlament támogatását.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!