Előző
Következő
új cikk

Külföld

Merkel rendezné a nyugat-balkáni konfliktusokat

nepszava.hu|2018. ápr 13. 15:55
[A+ A-]

Angela Merkel német kancellár és Aleksandar Vucic szerb államfő Berlinben. Fotó: WOLFGANG KUMM / DPA

Németország hozzá akar járulni a nyugat-balkáni konfliktusok megoldásához, és a régió kulcsfontosságú országának tartja Szerbiát - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Aleksandar Vucic szerb államfővel folytatott megbeszélése előtt, számol be az MTI.

Angela Merkel, aki az idén már másodszor fogadta a szerb elnököt, sajtónyilatkozatában kiemelte: kormánya és az Európai Bizottság törekvései jelzik, hogy az Európai Uniónak fontos a nyugat-balkáni térség. Hozzátette, hogy Szerbiának kulcsszerepe van a Koszovó és Bosznia-Hercegovina körüli konfliktusok rendezésében, ezért fontos, hogy Berlin és Belgrád szorosan együttműködjön.

Merkel kiemelte, hogy májusban Szófiában a bolgár soros EU-elnökség szervezésében EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozót tartanak, és júliusban Londonban megrendezik az úgynevezett berlini folyamat újabb Nyugat-Balkán konferenciáját.

Aleksandar Vucic azt hangsúlyozta, hogy Szerbia a térség konfliktusainak lezárásában érdekelt. Mint mondta, minden újabb konfliktus "száz évvel visszavetné" a régiót. Szerinte egyedül Szerbián múlik, hogy sikerül-e 2025-re felkészülni az európai uniós tagságra. A csatlakozáshoz "kemény döntéseket" kell meghozni - mondta. Vucic arra is kitért, hogy hazájának Németország az első számú gazdasági partnere.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!