Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szkripal-ügy: Moszkva évek óta figyelhette az áldozatokat

nepszava.hu|2018. ápr 13. 16:08
[A+ A-]

Salisbury egyik, a nyomozás miatt lezárt helyszíne. Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

A brit kormány nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) már legalább öt éve figyelhette egykori ügynökét, az angliai Salisbury városában márciusban súlyos mérgezést szenvedett Szergej Szkripalt - írja az MTI.

Sir Mark Sedwill, a brit kormány mellett működő Nemzetbiztonsági Tanács vezetője a NATO főtitkárának, Jens Stoltenbergnek összeállított, Londonban pénteken nyilvánosságra hozott tájékoztatójában felfedi: a brit kormánynak olyan információi vannak, hogy az orosz hírszerzést "érdekelte" Szkripal, és a GRU kiberspecialistái legalább 2013 óta figyelték a volt orosz kettős ügynök lánya, Julija Szkripal email-levelezését.

Szkripalt, a GRU volt ezredesét, aki a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, a március 4-én történt incidens óta Salisbury kórházában kezelik idegméreg-hatóanyag okozta mérgezés miatt. Állapota már nem válságos, de továbbra is súlyos.

Julija Szkripal, aki látogatóban járt Salisburyben élő édesapjánál, szintén súlyos mérgezést szenvedett, de őt már kiengedték a kórházból.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!