Előző
Következő
új cikk

Külföld

Moszkva óv a szíriai „kalandtól”

Népszava|2018. ápr 14. 05:34
[A+ A-]

MOSZKVA NEM HISZ A NYUGATNAK - Lavrov: megtévesztő akció volt FOTÓ: SEFA KARACAN

Oroszország reméli, hogy a nyugati országok nem szánják rá magukat az iraki vagy a líbiai forgatókönyv szerinti "kalandra" Szíriában - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában.

Lavrov szerint Oroszország cáfolhatatlan bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy a dúmai vegyifegyver-támadás megrendezett volt, és hogy ahhoz közük van egy - általa meg nem nevezett - ország szakszolgálatainak.

Heiko Maas német külügyminiszter ugyanakkor azt mondta Brüsszelben, hogy - bár el kellene kerülni eszkalációs spirál beindítását - nem maradhatnak következmények nélkül az ismételt szíriai vegyifegyver-támadások. Maas szerint az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia vezetése jelenleg a Szíria elleni katonai csapás lehetséges kockázatait mérlegeli, a mostani intenzív egyeztetés pedig arra utal, hogy nagyon felelősségteljesen kezelik a kérdést.

A német diplomácia irányítója szerint a rendezés nem lehetséges Oroszország nélkül, ezért nem szabad megszakítani a párbeszédet, ugyanakkor fokozni kell a Moszkvára nehezedő politikai nyomást.

Nem valószínű, hogy a szír válság átcsapna közvetlen konfliktusba az Egyesült Államok és Oroszország között – vélekedett egy lapinterjúban Sejk Naím Kászim, a Hezbollah libanoni síita milícia helyettes vezetője.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!