Előző
Következő
új cikk

Külföld

Válságban a Nobel-díj-bizottság

Népszava|2018. ápr 14. 05:38
[A+ A-]

FOTÓ: AFP/JONATHAN NACKSTRAND

Lemondott az irodalmi Nobel-díjakat odaítélő Svéd Akadémia vezetője a korábban kitört zaklatási ügy miatt. Sara Danius volt az első nő, aki betöltötte ezt a posztot.

Az 56 éves irodalomtörténész azzal indokolta döntését, hogy elvesztette az Akadémia bizalmát. Arról viszont nem nyilatkozott, hogy a Nobel-díjat odaítélő bizottság előzőleg tartott három órás válságtanácskozásán késztették-e távozásra.

A botrány azóta tart, hogy novemberben a Dagens Nyheter napilap beszámolt arról, tizennyolc nő panaszt tett, mert az egyik bizottsági tag - Katarina Frostenson elismert költő – férje, Jean-Claude Arnault zaklatta őket. Az újság azt írta, hogy a férfi a több mint húsz éven keresztül zaklatott nőket a feleségével közösen vezetett - kulturális eseményeknek otthont adó - klubban és az Akadémiához tartozó helyszíneken Stockholmban és Párizsban is. A klub egyébként anyagi támogatást is kapott az Akadémiától. A rendőrség decemberben nyomozásba kezdett, bár megjegyezték, az ügyek egy része már elavult. A nyomozást márciusban zárták le. A másik vád Arnault ellen az, hogy 1996 óta szivárogtatott ki feleségétől megtudott információkat arról, ki lehet a Nobel-díj nyertese; 2016-ban például Bob Dylan nevét árulta el.

Arnault tagadja a vádakat, felesége pedig nem hajlandó lemondani. Lemondatásáról szavazást is tartottak a bizottságban, nyolcan bennmaradása mellett voksoltak, hatan ellene. Hárman azok közül, akik eltávolítását kívánták, meg is szüntették működésüket a testületnél. Egy negyedik tag szintén kilépéssel fenyegetőzött. A 18 tagú akadémiai bizottság tagjait azonban egész életükre választják, a tagságról lemondani nem lehet, és aki nem hajlandó részt venni a munkában, azt nem lehet helyettesíteni. Ez azért eredményezhet veszélyes helyzetet, mert ketten már évek óta szüneteltetik közreműködésüket a munkában, és a most lemondott három személyt is beszámítva már csak 13-an maradtak, ennél kevesebben azonban a szabályok szerint nem ülhetnek össze új tagot választani. Az irodalmi Nobel-díj odaítélése azonban nincs veszélyben, mert ahhoz elég nyolc tag jelenléte is, és egyszerű szavazattöbbség dönt.

A Svéd Akadémiában nagyon komolyan megingott a bizalom, közölte a Nobel Alapítvány szerdán, elképzelni sem lehet, mekkora károkat okoz ez a díjnak, tették hozzá. XVI. Károly Gusztáv svéd király szintén elítélte a történteket. Azt mondta komolyan megrongálták az akadémia fontos funkcióit, és - uralkodói hatalmánál fogva - intézkedésekre készül, hogy megváltoztassa a szabályokat. Célja, hogy a kilépett tagok helyett újakat lehessen választani. A Svéd Akadémiát III. Gusztáv király alapította 1786-ban.

Varga Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!