Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump és a NATO háborúba ment Aszad ellen

nepszava.hu|2018. ápr 14. 07:45, frissítve: 2018. ápr 14. 07:48
[A+ A-]

Fotó: AFP

Hiába kérték a nyugati hatalmak Aszadot, a szír diktátor nem hagyott fel a vegyi fegyver támadásokkal - így Trump elnök a britekkel és a franciákkal karöltve légicsapásokat hajtatott végre hajnalban.

Miközben az ENSZ a totális háborúról beszél, amerikai, brit és francia gépek csapást mértek szíriai célpontokra. A bombázás trump elnök interpretációjában méltó válasz a dúmai gáztámadásra - emlékeztetőül: Aszad elnök hadserege már sokadszor vetett be vegyi fegyvert, múlt héten Dúmában hetvenen fulladtak meg a mérges gáztól. Az Egyesült Államok már többször figyelmeztette a szíriai diktátort, hogy ne vessen be civileket tömegével gyilkoló vegyi fegyvert, de Aszad - háta mögött a baráti Oroszországgal - a füle botját sem mozgatta a felkérésre. Eddig. És az elnöknek további légicsapásokra kell számítania, ugyanis ez csak az első hullám volt (amelynek során egy damaszkuszi kutatóközpontot, egy Homsz-közeli vegyifegyver-raktárt, valamint egy olyan irányítóközpontot romboltak le a szövetségesek, aminél vegyi fegyverekhez szükséges eszközöket tároltak).

A támadás tényét a szíriai állami televízió is elismerte, de azt hangsúlyozta, hogy a légvédelem sikerrel szállt szembe az amerikai, brit és francia agresszió ellen. Az Index azt írja, hogy a tévé állítása szerint a homszi célpontnál sikerült befogniuk a rakétákat, amik így nem okoztak károkat, de három civil megsérült. „Nagyjából 30 rakétával támadtak, ezek harmadát leszedte a légvédelem" – mondta a szíriai kormány egyik tisztviselője a Reutersnek. A nyilatkozatból az is kiderül, hogy nem lepődött meg a rezsim rettenetesen a támadáson: a katonai bázisaikat elővigyázatosságból napokkal korábban kiürítették, ugyanis az oroszok előre figyelmeztették őket.

Az amerikai elnök szerint a repülők mindaddig felszállnak és lecsapanak, amíg az Aszad-rezsim fel nem hagy a vegyifegyverek használatával. És az elnöki nyilatkozat után várhatóan kemény orosz-amerikai csörtére kell készülni, hiszen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Aszad hadserege dehogy vetett be vegyi fegyvert Dúmánál. Putyin csúcsdiplomatája azt magyarázza, hogy "külföldi ügynökök" rendezték meg a gáztámadást, ami bizony egyegy bizonyos ország russzofób kampánya - nevezetesen Nagy-Britanniáé. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!