Előző
Következő
új cikk

Külföld

Összeül a Biztonsági Tanács Szíria miatt

nepszava.hu|2018. ápr 14. 16:22
[A+ A-]

Egyike a szombat hajnalban lebombázott épületeknek: egy szíriai kutatóközpont, melyet a vegyifegyverek előállításával és használatával hoztak összefüggésbe. Fotó: LOUAI BESHARA / AFP

Damaszkusz dacos, de a nyugati szövetségesek szerint sikeres volt a szombat hajnali légitámadás.

„Tökéletesen kivitelezett támadás tegnap este. Köszönjük Franciaország és az Egyesült Királyság bölcsességét, remek hadseregeik erejét... Teljesítettük a feladatot" – tweetelte szombaton reggel felébredve Donald Trump. Az amerikaiak néhány órával korábban repülőgépekről és hajókról kilőtt manőverező robotrepülőgépekkel, illetve rakétákkal támadtak három szíriai vegyi üzemet és raktárt. Az akcióban brit és francia repülőgépek is részt vettek.

Damaszkusz dacos közleményben tudatta a világgal, hogy légvédelme megsemmisített 72 ellenséges robbanófejet. A Pentagon ezzel szemben azt állítja, hogy a szíriai légvédelem nem is próbálkozott a támadó gépek befogásával. A szövetségesek összesen 105 manőverező robotrepülőgépet és rakétát lőttek ki, és mindegyik célt eltalálták. „Oroszország nem reagált" – utaltak a Szíriában állomásozó orosz repülőgépekre, illetve általában igen korszerűnek tartott légvédelmi rendszerekre.

Moszkva azonban, ahogyan előre megígérte, azonnal válaszolt - ha nem is katonai eszközökkel. Oroszország kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, s a testület már szombaton megvitatja a kialakult helyzetet. A szíriai televízió bemutatta az egyik eltalált létesítmény – nyugati adatok szerint vegyifegyver-központ – lángoló romjait. A hivatalos jelentések polgári sérültekről is szólnak. Damaszkuszban már reggel Amerikai-ellenes demonstrációra került sor. Basár al-Asszad elnök azt nyilatkozta, hogy a légitámadás után még eltökéltebben harcolnak majd a rezsim ellenségeivel.

A nyugati szövetségesek támadására azért került sor, mert Asszad elnök hadserege sorozatosan vegyi fegyvert vet be a lázadók kezén lévő körzetek ellen. Damaszkusz mellett néhány napja legkevesebb negyven ember, köztük sok gyerek halt meg, amikor helikopterekről vegyi anyagot (valószínűleg klórgázt) tartalmazó bombákat dobtak az ellenállókra. A rezsim által terroristának minősített fegyveresek gyakran polgári épületekből harcolnak, így szinte lehetetlen civil veszteségek nélkül csapást mérni rájuk. A jelenség magyarázata azonban viszonylag egyszerű: az ellenállók legtöbbször saját városaikat, családjaikat védik. A kormányerők pedig nem nagyon igyekeznek megkímélni az ártatlanokat. Sőt, több körzetben olyan körülményeket hoztak létre, hogy a tömeges éhhalál fenyegetett védők feladták állásaikat.

Ez már a második légitámadás, amelyet Trump elnök rendelt el Szíria ellen. Az első alkalommal, majdnem pontosan egy éve, tavaly áprilisban 57 robotrepülővel és rakétával lőttek egy repteret, ahonnan a szíriai gépek vegyifegyver-támadásokra indultak. Korábban az előző amerikai elnök, Barack Obama is katonai akciókat helyezett kilátásba az Asszad-rezsim ellen a vegyifegyverek bevetése miatt. Akkor azonban elfogadta Putyin orosz elnök közbenjárását, és a szíriai rezsim vegyifegyver-készleteit Oroszországba szállították. A jelek szerint azonban vagy nem mindet, vagy újra sikerült nagyobb mennyiséget előállítani.

A Fehér Ház kilátásba helyezte a támadások folytatását – ugyanakkor James Mattis amerikai védelmi miniszter szerint ezúttal egyszeri akcióról volt szó. Trump politikája amúgy is kiszámíthatatlan. A múlt héten még a Szíria északkeleti részén az Iszlám Állam ellen harcoló kurdokat támogató kétezer amerikai katona gyors kivonásáról beszélt. Az amerikai ellenzék azonnal bírálta Trump döntését, és felvetette, egyáltalán volt-e joga parancsot adni a hadműveletre.

H. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!