Előző
Következő
új cikk

Külföld

Megtorolta a Nyugat a vegyi támadást

Népszava|2018. ápr 15. 19:30
[A+ A-]

A Damaszkusztól északra fekvő Tudományos Kutatóközpont romjai a rakétatámadás után Fotó: AFP/Louai Beshara

Visszafogottságra int az ENSZ-főtitkár, miután az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország csapást mért szír célpontokra, válaszul a dúmai vegyi támadásra.

A nyugati hatalmak – európai idő szerint szombat hajnalban – rakétatámadásokat intéztek három szíriai vegyészeti létesítmény ellen, annak megtorlásaként, hogy nyugati értékelés szerint Bassár el-Aszad szír elnök hadereje vegyi fegyvert alkalmazott április hetedikén a felkelők kezén levő Dúma település lakosai ellen, és a támadás következtében negyvenen életüket vesztették.

„A küldetést végrehajtottuk” – jelentette be Donald Trump amerikai elnök, aki szerint a csapásmérés hajszálpontos volt.

Amerikai katonai források szerint arra törekedtek, hogy se a szíriai polgári lakosság körében ne legyenek áldozatok, se az országban jelen lévő orosz erőket ne érje bántódás. Annak érdekében, hogy elkerüljék az Oroszországgal való közvetlen katonai konfrontációt, kapcsolatba is léptek az orosz féllel – bár a Pentagon megfogalmazása szerint „ez a kommunikáció nem tartalmazott a támadás várható időpontjára vonatkozó kifejezett figyelmeztetést”. A támadásról szóló hivatalos damaszkuszi tájékoztatás nem tesz említést emberáldozatokról, csupán laboratóriumokban esett anyagi kárról.

Amerikai bejelentés szerint a damaszkuszi térségben található Barzah vegyi hadviselési kutatóközpontra, egy Homsz melletti vegyifegyver-raktárra, valamint annak közelében egy bunkerre mértek csapást.

Az oroszok azt állítják, hogy a szír légvédelem – orosz közreműködés nélkül – a 103 elindított rakétából 71-et még célba érkezés előtt megsemmisített.

A nyugati média által idézett szakértők szerint a csapások meggyengítették, de nem számolták fel teljesen az Aszad-rezsim azon képességét, hogy vegyi fegyvereket állítson elő.

A szír vezetés tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be Dúmában, és Moszkvában is azt mondják, hogy az állítólagos vegyi támadás megrendezett volt. Brit közlés szerint azonban megállapították, hogy a kérdéses időpontban szír katonai helikopter tartózkodott az érintett terület fölött, és helyi források szerint hordóbombával hajtották végre a vegyi támadást.

Az amerikai-brit-francia csapásmérést támogatásáról biztosította a NATO. Jens Stoltenberg főtitkár kijelentette: nem maradhat büntetlenül és semmilyen körülmények között sem fogadható el a vegyi fegyverek használata, amely közvetlen veszélyt jelent nem csak a helyiekre, hanem a kollektív biztonságra nézve is. Az atlanti szövetség határozottan elítéli a szíriai kormány ismételt vegyifegyver-használatát, és a felelősök elszámoltatását szorgalmazza. Teljes mértékben támogatja a szíriai rezsim vegyifegyver-tartalékainak teljes körű felszámolását célzó közös fellépést.

Angela Merkel német kancellár szintén szükségesnek és megfelelőnek nevezte a Szíriára mért nyugati katonai csapást.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont elfogadhatatlannak és jogellenesnek nevezte az amerikaiak és szövetségeseik katonai fellépését.

A nyugati légicsapás hírére orosz kezdeményezésre összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete az ülésen azt javasolta, hogy a BT fogadjon el olyan határozatot, amely elítéli „az Egyesült Államok és szövetségesei által végrehajtott agressziót Szíria ellen". A BT azonban elutasította a határozati javaslatot, amelyet Oroszország mellett csak Kína és Bolívia támogatott.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-missziójának vezetője hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat Szíria-stratégiája nem változott, és ha a damaszkuszi kormány ismét vegyi fegyvereket vetne be, akkor Washington nem maradna tétlen.

António Guterres, az ENSZ főtitkára a BT-ülés után a konfliktusban érintett valamennyi országot arra szólította fel, hogy „a jelenlegi rendkívül veszélyes körülmények között tanúsítson visszafogottságot, és kerüljön minden olyan lépést, amely fokozhatja a szíriai nép szenvedéseit". Bejelentette, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálóbizottsága már Szíriában tartózkodik, és kész arra, hogy megvizsgálja a Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadás helyszínét.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!