Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Kudarcok iskolája

Népszava|2018. ápr 16. 05:17
[A+ A-]

Fotó: AFP

Francesca Corradi olasz közgazdász meggyőződése, hogy a sikerhez bukásokon keresztül vezet az út.

Kudarcok árán tanulunk meg járni, beszélni, úszni, biciklizni. Gyerekkorunkban ezt a bölcsességet el is fogadjuk. Felnőttként azonban sokszor világvégét csinálunk egy-egy sikertelenségből. „Ha úgy éljük meg a kudarcot, mint egy zsákutcát – magyarázta Francesca Corradi, olasz közgazdász a La Repubblicának – akkor természetes, hogy frusztráltnak érezzük magunkat, nyugtalanok leszünk, félünk. Ha azonban elfogadjuk mint az élet velejáróját, mint egy utazást önmagunk, korlátaink és képességeink megismerésére, a kudarc megfelelő súlyát kapjuk. Lehet, hogy egy napon a kudarc meghatározása is megváltozik a lexikonokban, alternatív útnak írják majd, amely új lehetőségekhez vezet.”

Corradi létrehozta a „Kudarcok iskoláját”, ahol megtanítják az embereket arra, hogyan értékeljék kudarcaikat és használják fel azokat az előrelépésükben. Nem véletlen, hogy az iskola jelszava: „Merj veszíteni, hogy győzhess!”

Corradi maga is egy sikertelen periódus után találta meg ezt a bizonyos alternatív utat: anyagi források hiányában meg kellett szüntetnie vállalkozását, sokat gondolkodott, szakirodalmat olvasott, aztán eljutott odáig, hogy létrehozta a Play Res céget és az iskolát.

Az első kurzus 2017-ben indult a modenai takarékpénztári alapítvány és a San Filippo alapítvány támogatásával. Azóta több mint ezer hallgatója volt 1-2 napos tanfolyamain. Szülők, tanárok, vállalkozók, és olyan fiatalok vesznek részt rajtuk, akik már nem tanulnak, de még nincsen munkájuk.

Az iskola a játék, az improvizációs színház módszerét alkalmazva tanítja a résztvevőket az alapvető dolgokra: a saját és mások tévedéseinek megértésére, a visszatérő tévedések értékelésére, a kudarcnak a helyén való kezelésére, a bizakodásra.

Corradi mellett tíz különböző képzettségű oktató dolgozik. Van közöttük ideggyógyász, színházi rendező, közgazdász, játékszervező.

Az iskola különös figyelemmel foglalkozik azokkal a fiatalokkal, akik még nem találtak munkát. Megpróbálja segíteni őket abban, hogy felismerjék képességeiket és orientálja őket a munkaerő-piacon.

A siker – ahogyan a sikeres emberek látják

Kimi Raikkönen: Nem azoké a siker, akik sohasem buktak el, hanem azoké, akik elbuktak, és ismét felálltak belőle.

Arnold Schwarzenegger: A siker létráját nem lehet zsebre tett kézzel megmászni.

Henry Ford: Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy megértjük a másik ember nézőpontját és az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkéból.

Moldova György: Egyetlen rothadt almával is lehet jól menő gyümölcsboltot nyitni. Minden a kereskedő fantáziáján és elhitető képességén múlik.

Coco Chanel: Mindenki röhögött az öltözködési stílusomon, de ebben rejlett a sikerem titka. Más voltam.

Göbölyös N. László írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!