Előző
Következő
új cikk

Külföld

Komoly próba előtt a baszkföldi béke

Népszava|2018. ápr 16. 05:34
[A+ A-]

A katalán válság mellett új „front” nyílhat Spanyolországban, ma kezdődik ugyanis egy igen kényes per, amely felélesztheti a baszkok és a központi kormány közt szunnyadó ellenállást.

Az ügy egy kocsmai verekedéssel kezdődött másfél évvel ezelőtt Alsasuában (az északi baszk kisváros abban a régióban fekszik, amelyet a baszk szeparatisták korábban maguknak követeltek). 2016 október 15-én, hajnali 5 órakor belépett a kocsmába két szolgálaton kívüli csendőr. A barátnőikkel érkező férfiakkal egy kisebb csoport közölte, hogy nem látják őket szívesen a bárban. A szóváltást verekedés követte: a legsúlyosabban az egyik csendőr sérült meg, neki meg kellett műteni a bokáját.

A bíróságon most azt fogják eldönteni, hogy egy hétköznapi kocsmai verekedés történt-e vagy az ügyészeknek van-e igazuk, akik a konfliktust szító fiatalokat terrorizmussal vádolják. Ezt arra alapozzák, hogy a vádlottak közül többen is tagjai voltak egy mozgalomnak, amely egyebek között az állami biztonsági erők eltávolítását követelik a navarrai autonóm közösség területéről. A tét óriási, hiszen terrorizmusért összesen 375 év börtönbüntetést is kaphatnak az elkövetők.

Az ügyet az a Carmen Lamela bírónő továbbította a legfelsőbb bíróságra, aki a katalán függetlenségi vezetőket is rács mögé küldte tavaly ősszel. José Antonio Martín Pallín, a legfelsőbb bíróság egykori tagja „abszurdnak” nevezte a lépést.

„Már láttunk ilyet korábban: az igazságtalanságot és a bosszúszomjat. A spanyol állam ellenünk van” – idézte a The Guardian Isabel Pozuetát, az egyik 23 éves vádlottnak az anyját. „Példát akarnak statuálni” – tette hozzá az asszony, akinek a fia már több mint egy éve van előzetes letartóztatásban, s ha bűnösnek találják, akár 50 évre is börtönbe zárhatják.

Ha az ügyet valóban terrorista akcióként tárgyalják, az próbára teheti az alig egy évtizedes baszkföldi békét.

K. I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!