Előző
Következő
új cikk

Külföld

Az FBI volt igazgatója beolvasott Trumpnak

Népszava|2018. ápr 17. 05:32
[A+ A-]

Ritka kemény kritikát fogalmazott meg Comey Fotó: AFP/Ron Sachs

Donald Trump erkölcsileg alkalmatlan arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen – állítja a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója.

Ma kerül az üzletekbe a Trump által tavaly májusban leváltott James Comey „Felsőbb lojalitás” című könyve, amely súlyos állításokat tesz Donald Trumpról. A volt FBI-igazgató szerint Trump erkölcsi értelemben alkalmatlan az elnöki tisztség ellátására, cselekedeteiben bizonyos mértékben kimutatható az igazságszolgáltatás akadályozása, és lehetséges, hogy az oroszok kompromittáló jellegű információkkal rendelkeznek róla.

Comey-val egyórás interjút sugárzott az ABC News tévécsatorna a könyv megjelenése előtt, és a volt FBI-igazgató állításai közül jónéhány annak nyomán is kiszivárgott a sajtóba, hogy az AP hírügynökség már előzetesen hozzájutott a könyvhöz, és bizonyos részeket ismertetett abból.

Trump a hétvégén nem kevesebb, mint öt Twitter-bejegyzésben szidalmazta Comeyt, börtönbe való hazudozónak, minden idők messze legrosszabb FBI-igazgatójának nevezte őt.

A két férfi viszálya annak kapcsán durvult el, hogy az FBI Comey vezetése alatt vizsgálatot indított a 2016 novemberi amerikai elnökválasztási kampány orosz befolyásolási kísérlete ügyében, illetve annak kiderítése érdekében, hogy volt-e valamilyen összejátszás Trump republikánus elnökjelölt kampánystábja és Oroszország között. Miután Trump leváltotta Comeyt, az igazságügyi tárca – személy szerint Rod Rosenstein igazságügyminiszter-helyettes – különleges ügyészt nevezett ki a vizsgálat folytatására, egy korábbi FBI-igazgató, Robert Mueller személyében, aki jelenleg is folytatja a vizsgálódást.

A Comey-könyv címe arra utal, hogy tavaly februárban négyszemközti találkozó zajlott le Trump és az akkori FBI-igazgató között a Fehér Ház Ovális Irodájában, és annak során – állítja Comey – az elnök lojalitást kért tőle, amitől ő elzárkózott, mondván, ő csupán tisztességes hozzáállással tartozik az elnöknek. Trump tagadja, hogy lojalitást kért volna Comeytól. Ez az állítólagos „lojalitásvita” konkrétan annak kapcsán alakult ki a volt FBI-igazgató szerint, hogy az FBI vizsgálata kiterjedt Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadóra, aki Mike Pence alelnök, valamint a szövetségi nyomozók előtt eltitkolta orosz hivatalos személyekkel folytatott eszmecseréit.

Comey szerint Trump abban az értelemben várt volna tőle lojalitást, hogy a Flynn elleni vizsgálat leállítását kérte, amire az FBI-igazgató nem volt hajlandó. Flynn aztán tavaly decemberben elismerte bűnösségét, és azóta együttműködik Mueller különleges ügyész hivatalával.

Comey szerint Trump, amellett, hogy hazug ember, elnöki tisztségéhez méltatlan módon járt el, amikor tavaly nyáron a charlottesville-i neonáci zavargás idején nem lépett fel egyértelműen az amerikaiak által vallott alapértékek mellett. A volt FBI-igazgató az ABC-interjúban kitért arra is, hogy Donald Trump úgy beszél és úgy bánik a nőkkel, mint „egy darab hússal”.

Comey arról is ír a könyvében: Trump többször kérte őt, hogy indítson vizsgálatot azoknak az állításoknak a megcáfolására, amelyek őt orosz prostituáltakkal hozták kapcsolatba. Az elnök felesége, Melania Trump ugyanis nagyon rosszul viselte ezeket a híreszteléseket, amelyek arról szóltak, hogy Trump, 2013-ban tett moszkvai látogatása során hatalmas orgián vett részt a Ritz Carlton szállóban, és annak során egyebek közt arra vett rá orosz prostituáltakat, hogy vizeljenek egymásra az elnöki lakosztály azon ágyán, amelyet korábban egyszer Barack Obama elnök és hitvese is használt.

Trump mindezt tagadja, de Comey az ABC-interjúban most azt mondta: tudni ugyan nem tudja, de lehetségesnek tartja, hogy vannak olyan kompromittáló bizonyítékok az oroszok kezében Trump ellen, amivel zsarolhatják.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!