Előző
Következő
új cikk

Belföld

Pálffy Ilona a lemondásán gondolkozik

nepszava.hu|2018. ápr 17. 10:21
[A+ A-]

Pálffy Ilona, Nemzeti Választási Iroda elnöke. Fotó: Vajda József

Csalás helyett a tudatlanság okozott sok furcsaságot a választáson Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint, aki az RTL Klub vendége volt hétfő este. Mint mondta, sok mindenben nem volt felelőssége, és történt olyan, amit ő sem ért. Korábban már tett javaslatot a választás technikai hibáinak kezelésére, de a pártokat az anyagi-jogi ügyek érdekelték jobban. Folyamatosan a lemondásán gondolkozik, de ezt most még végigcsinálja - nyilatkozta.

Az NVI elnöke kifejtette, azért nem hoztak nyilvánosságra sokáig eredményeket, mert ha a sorban állók megismerték volna a részeredményeket, az befolyásolhatta volna a választást, a pártok pedig joggal támadnák meg az eredményt.

Az NVI honlapjának összeomlásáról Pálffy azt mondta, nem az informatika, vagy a nemzeti választási rendszer omlott össze, csak a honlap. Elmondása szerint januárban állítottak be egy új honlapot, de számoltak azzal, hogy gond lehet, ezért volt egy másik, korábbi verziója is a honlapnak, amelyet végül be kellett üzemelniük a választás napján. "Ezzel kapcsolatban a vizsgálatot elrendeltem, körülbelül két héten belül tudok erről számot adni" -  tette hozzá.

Az ingadozó részvételi adatokról Pálffy azt mondta, a megjelenteket strigulázták a szavazókörökben, ez alapján adtak ki napközben részvételi adatokat, de ebben benne voltak az átjelentkezettek is. Este az átjelentkezettek 220 ezer borítékját nem számolták össze, ezért az ő számuk nem jelenhetett meg a részvételi adatban. Hangsúlyozta, a részvételi adatok mostanra kiegyenlítődtek - a választási iroda honlapja jelenleg 70,22 százalékos részvételi arányt mutat.

Az esetleges csalással kapcsolatban Pálffy azt nyilatkozta, "inkább tudatlanságról" van szó, ami azzal magyarázható, hogy sokan kicserélődtek a köztisztviselők közül az elmúlt években, a szavazatszámláló bizottságoknak pedig nehéz dolga van, és nehezen tudnak embereket találni a bizottságokba. De "hogy miért fordult elő, hogy a nemzetiségi szavazólappal együtt kiadtak listás szavazólapot, az számomra teljes mértékben érthetetlen" - fogalmazott.

Ha a levélszavazatos borítékot megkapók bejelentkeznek állandó lakosnak, az abszolút elfogadható, mondta a Magyarországra bejelentkezett kettős állampolgárokról az NVI elnöke. Hozzátette, az nem a választási iroda dolga, hogy a névjegyzékben meddig szerepel valaki, ez ugyanis a Belügyminisztérium személy- és lakcímnyilvántartásán múlik.

Pálffy az átjelentkezett szavazók hosszú, éjszakába nyúló sorairól azt mondta, tudták, hogy sokan lesznek a Bocskai úton, de az utolsó pillanatban már nem tudtak mit csinálni, ugyanis a szavazatszámláló bizottságokat a választás előtti 20. napig kell megválasztani. Mint mondta, felajánlotta a helyi jegyzőnek, hogy a XIII. kerületből átküldenek bizottsági tagokat, de a jegyző már saját maga akarta megoldani a kialakult helyzetet. Hozzátette, a helyi választási irodának ő legfeljebb csak tanácsot adhatott. Megjegyezte, a VII. kerületben (Eötvös utca) nem jelentkeztek át olyan sokan, ezért azt nem tudni, hogy ott mi volt a probléma.

Pálffy végül a lemondását firtató kérdésre azt válaszolta, hogy a választás óta folyamatosan ezen gondolkozik: "úgy gondolom, hogy most ezt végigcsinálom, aztán utána majd eldöntöm, hogy megyek vagy nem megyek" - mondta.

(hvg.hu)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!