Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szlovák válság: távozott a belügyminiszter

nepszava.hu|2018. ápr 17. 12:40
[A+ A-]

"Tisztességes Szlovákiáért" - tüntetés Tibor Gašpar lemondásáért Pozsonyban, 2018 április 15-én. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Május végével mond le a szlovák országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar. Súlyos korrupciós vádak érték, és távozása egyike a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása óta tartó tüntetéssorozat legfőbb követeléseinek. A bűnügy óta már két belügyminiszter is távozásra kényszerült - írja az MTI. Másodikként Tomáš Drucker távozott, mivel - mint a Bumm.sk írja - nem akarta visszahívni a rendőrfőkapitányt. Vasárnap már 35 ezren követelték Tibor Gašpar lemondását, aki kedden végül beadta a derekát.

Tibor Gašpar keddi pozsonyi sajtótájékoztatójáén jelentette be, hogy marad a posztján. Döntését azzal indokolta, hogy ő nem politikus, hanem a rendőri szakma képviselője, és leváltása a belügyi tárca vezetőjének hatásköre és felelőssége. Gašpar ugyanakkor megjegyezte: amennyiben az új belügyminiszter erre felkéri, lemond tisztségéről. Tomáš Drucker belügyminiszter erre nem volt hajlandó, és inkább maga mondott le - az államfő helyette most Peter Pellegrini miniszterelnököt bízta meg a belügyi tárca vezetésével.

Tibor Gašpar leváltása egyike volt a Ján Kuciak és barátnőjének februári meggyilkolása után kezdődött tüntetéssorozat fő követeléseinek. Kuciakot, aki többek közt az olasz maffia a szlovák kormányba történt beszivárgásáról írt, feltehetően a munkája miatt ölték meg. A tüntetések miatt kialakult belpolitikai válság a Robert Fico vezette kormány több miniszterének, köztük Robert Kalinák belügyminiszternek a távozásához, majd a kabinet széleskörű - a kormányfő cseréjét is magába foglaló - átalakításához vezetett. Az új szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini kabinetjében Tomás Drucker lett a belügyi tárca vezetője. Ducker - aki Robert Fico kormányában egészségügyi miniszter volt - egy hónapig sem töltötte be a posztot.

Gašpart leginkább a belügyminisztérium előző vezetőjével, Robert Kaliňákkal való kapcsolata miatt bírálják. Kettejük ellen súlyos korrupciós vádakat fogalmazott meg és feljelentést tett Vasiľ Špirko ügyész márciusban. A rendőrfőkapitány leváltását nagyjából 35 ezren követelték egy vasárnapi pozsonyi demonstráción. A tüntetők mellett az ellenzék és Andrej Kiska államfő is Gašpar távozását várja. Peter Pellegrini kormányfő Gašpart profinak tartja, de korábban kijelentette, hogy tiszteletben fogja tartani a miniszter döntését.

A rendőrfőkapitány a személyét a sajtóban és a tüntetéseken ért támadásokra reagálva azt mondta - statisztikai adatokat idézve -, hogy a rendőrség működése minden tekintetben hatékonyabb lett az elmúlt években. A bírálatokra reagálva azt mondta, nem az ő személye a megosztó, hanem az ő személyén keresztül próbálják megosztani a közvéleményt "bizonyos civil szervezetek", amelyekhez az államfő is csatlakozott.

Gašpar mégis lemond, de még egy kicsit marad
A szlovák rendőrségnek június elsejétől új vezetője lesz, hangzott el Peter Pellegrini miniszterelnök és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány közös sajtótájékoztatóján - írja az Új Szó.
Az új rendőrfőkapitányt a szintén új belügyminiszter jelöl majd a pozícióra. A Smer néhány napon belül előáll a belügyminiszter-jelölttel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!