Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Durvább lesz a pollenszezon a szokásosnál

nepszava.hu|2018. ápr 17. 14:14
[A+ A-]

Illusztráció: AFP

A meleg, kora nyárral berobbant a pollenszezon is, ami ráadásul a szokásosnál erősebb is lesz a meteogyógyász szerint.

Erős nyár

Nem a szokásos módon kezdődött az idei pollenszezon és a folytatás sem papírforma szerinti lesz – mondta a Népszavának Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója. „Az enyhe tél miatt nagyon korán, már januárban beindult a mogyoró és az éger. A februári végi hideghullám miatt viszont aztán még márciusban is gyenge volt a növények pollenkibocsátása, de a sok csapadék még azt is többnyire kimosta. Most pedig, ahogy a tavasz szinte kimaradva berobbant a kora nyár, rendkívül intenzíven beindulnak a tavaszi növények, ezért az allergiásoknak már védekezniük is kell. A kőris-, a nyár- vagy vízparton a fűzfák már erősen éreztetik a hatásukat.”

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A meteogyógyász elmondta, hogy a csapadékos időnek köszönhetően jó a talaj vízellátottsága, belátható időn belül aszály nem fenyeget, ez azt jelenti, hogy jól fejlődik a vegetáció. Ennek kevésbé kedvező következménye, hogy a hamarosan induló pázsitfűfélék pollenkibocsátása is bőséges lesz. A nyár eleje tehát nagyon erősnek ígérkezik.

A klímaváltozás miatt egyrészt a már tapasztalt extrém időjárási eseményekre is fel kell készülnünk, alaposan át is rendeződhet az éghajlat, másrészt felborulhatnak az eddigi pollennaptárak – hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc. Lehetséges, hogy olyan, mediterrán növények válnak jelentős pollenkibocsátóvá, amelyek Magyarországon korábban nem voltak jellemzőek. Ebből az is következhet, hogy az is lehet allergiás, aki eddig nem volt.

Pollenszegény otthon

Aki érzékeny a pollenekre, annak nem ajánlott a tartós szellőztetés, és az sem mindegy, mikor engedjük be a levegőt, figyelni kell a pollen napi periódusát is – mondta a Meteo Klinika igazgatója. Fontos, hogy ha hazaérünk, azonnal mossunk hajat, váltsunk öltözéket.

Barabás Júlia

Lájkoljon minket a Facebook-on is!