Előző
Következő
új cikk

Külföld

Horvát államfő: rendkívüli állapot van a kivándorlás miatt

nepszava.hu|2018. ápr 17. 14:32
[A+ A-]

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő. Fotó: Samir Yordamovic / ANADOLU AGENCY

Az elvándorlás miatt rendkívüli állapot van a Horvátországban - jelentette ki kedden Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, aki szerint a kormány nem tesz meg mindent a kedvezőtlen folyamatok megállításáért. Csak tavaly 80 ezren hagyták el az országot. A demográfiai problémák megoldásának hanyagolása miatt a nyugdíjrendszer, a munka- és az egészségügyi rendszer összeomlása fenyeget Horvátországban - írja az MTI.

Az államfő a közép-dalmáciai Sibenikben beszélt erről, ahova két napra kiköltöztette a hivatalát. Tizenötödször tette át ideiglenesen hivatalát mindig más-más megyeszékhelyre Grabar-Kitarovic megválasztása óta, hogy közvetlenül a helyszínen tájékozódjon a vidék helyzetéről és az ott élők problémáiról.

"A fiatalok elhagyják Horvátországot a jobb élet reményében. Amikor nemrég arról beszéltem, hogy konkrét demográfiai intézkedésekre van szükség, azt mondták túlzásokba esem. Horvátországból csak tavaly 80 ezer ember költözött el (.) Mi ez, ha nem rendkívüli állapot, amely rendkívüli intézkedéseket követel?" - firtatta az államfő. Úgy vélte: az állami vezetők elsődleges feladata, hogy megteremtsék a feltételeket a tisztességes élethez. Konkrét cselekvési tervre van szükség szerinte a népesség megújításához - vélekedett.

A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly a 4,17 milliós országban 17,6 ezerrel több ember halt meg, mint ahány született. Ehhez hozzáadva a 2017-ben kivándoroltak számát, összességében 58 ezres népességcsökkenésről lehet beszélni. Sajtóhírek szerint a kormány az ötödik demográfiai stratégia kidolgozására készül 1996-óta, miközben az eddigieket sem valósították meg. Eddig jóformán minden kormány új népesség-megújulási tervet dolgozott ki, azonban egyiknek sem szereztek érvényt.

Horvátország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, így lakosai számára korlátozottan ugyan, de megnyílt az uniós munkaerőpiac. Azóta egyre több fiatal dönt úgy, hogy elhagyja az országot, Nyugat-Európában próbál szerencsét, és Zágráb nem tudja megállítani a kivándorlást. A legfrissebb adatok szerint csak Németországban és Ausztriában 450 ezer horvát állampolgár dolgozik, a horvát összlakosság tíz százaléka. A demográfiai problémák megoldásának hanyagolása miatt a nyugdíjrendszer, a munka- és az egészségügyi rendszer összeomlása fenyeget Horvátországban.

A konfliktus a kormány és az államfői hivatal között sem új keletű, holott mind az államfő, mind kormány tagjainak zöme a nagyobbik kormányzó pártból, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) való. Kolinda Grabar-Kitarovic megpróbált közeledni a közép-európai országokhoz, ezen belül is a visegrádi négyekhez (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország), ugyanakkor Andrej Plenkovic kormányfő szigorúan Brüsszel-párti politikát folytat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!