Előző
Következő
új cikk

Belföld

Panaszt tett a gyanúsítás ellen Gyárfás Tamás

Népszava|2018. ápr 18. 12:10, frissítve: 2018. ápr 18. 21:27
[A+ A-]

Panaszt tett az őrizetbe vétel és a gyanúsítás miatt az egykori újságíró és sportvezető, aki a rendőrség szerint megölette Fenyő Jánost. Lapunk érdeklődött a rendőrségnél, hogy pontosan mi hallható a "bizonyító erejű"  hangfelvételen, illetve, hogy az milyen körülmények között került a hatóságokhoz.

Kihallgatása során tagadta Gyárfás Tamás, hogy ő ölette meg Fenyő János médiavállalkozót – lapunk egykori tulajdonosát – a gyanúsítás ellen pedig panasszal élt – közölte Bánáti János, a Magyar Úszó Szövetség egykori elnökének ügyvédje. Állítása szerint Gyárfás Tamás „megdöbbenésének adott hangot” a hatóság eljárása és az előállítás miatt, vallomása során pedig "mindenre kiterjedő, logikus" válaszokat adott a felmerülő kérdésekre. Bánáti János közleménye szerint Gyárfás Tamás több órás vallomásában részletezte Fenyő Jánossal kialakult vitáját, "az ezt követő megbékélést", valamint Portik Tamással való kapcsolatát is.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztálya kedden gyanúsítottként hallgatta ki Gyárfás Tamást, majd ezt követően 72 órás bűnügyi őrizetbe vették őt. A nyomozóhatóság szerint az úszószövetség korábbi elnöke megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 1998. február 11-ét megelőzően megbízta Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. A gyilkosságot végül Jozef Rohác hajtotta végre.

A kormányközeli Pesti Srácok információi szerint egy 14 évvel ezelőtt rögzített hangfelvétel került a rendőrség kezébe, amelyen Gyárfás Tamás és Portik Tamás beszélgetése hallható. A hanganyaggal állítólag több alkalommal is megpróbálták megzsarolni a Gyárfás Tamást, ezért az úszószövetség volt elnöke feljelentést is tett a rendőrségen. Feltehetően emiatt büntetőeljárás is indult, Gyárfás Tamás pedig – Bánáti János közleménye szerint – mindig készséggel állt a hatóság rendelkezésére, és már feltárta „az ügy összes általa ismert részletét”.

A 168 óra cikke szerint ugyanakkor léteznek olyan teóriák is, hogy a zsarolás már eleve provokáció volt, s azzal akarták fölmérni, miként reagál a helyzetre Gyárfás. A lap úgy tudja, a napokban újabb letartóztatások várhatók Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban.

Lapunk megkérdezte a rendőrséget, hogy pontosan mi hallható a hangfelvételen, valamint hogy az milyen körülmények között került a hatóságokhoz, ám mindössze azt közölték: a nyomozás érdekei miatt nem válaszolhatnak.

Bánáti János egyébként azt is megjegyezte, hogy az őrizetbe vétel ellen is panaszt jelentettek be, legközelebb pedig pénteken, a 72 órás őrizet letelte, illetve az esetleges előzetes letartóztatásról szóló bírósági döntést követően adnak tájékoztatást.

Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes, egykori nyomozó lapunknak tegnap azt mondta, hogy nagyon erős bizonyíték lehet ez a hangfelvétel, ha a rendőrség meg merte hozni az őrizetbe vételről szóló döntést. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy annak idején ők is ugyanarra a következtetésre jutottak a nyomozás során, mint most a rendőrség, de ezeket a feltételezéseket nem tudták bizonyítani. Sándor István, az egykori ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság akkori kiemelt főnyomozója a Zoom.hu-nak szintén arról beszélt, hogy a rendőrségnek már két héttel a gyilkosság után voltak információi arról, hogy Gyárfás Tamás lehet Fenyő gyilkosainak a megbízója. A lap szerint akkor a megbízást visszautasítók egyike nevezte meg Gyárfást.

Lőrincz Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!