Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Bihari utcaiak segélykiáltása - A Kőbányai Fidesz nem kegyelmez

nepszava.hu|2018. ápr 19. 14:38, frissítve: 2018. ápr 19. 18:33
[A+ A-]

Forrás: AVM/Facebook

A kőbányai képviselő-testület fideszes többsége nemmel szavazott arra, hogy akár csak tárgyaljanak arról az előterjesztésről, ami biztosítaná, hogy a Bihari utca 8/C. lakói nem kerülnek az utcára- írták az A Város Mindenkié blogon

A Mérce videója az ülésről: 

Májusra elkészülhet az a szakértői jelentés, amelyből kiderülhet, hogy mennyibe kerülne a Bihari utcai bérház felújítása – közölte Kovács Róbert kőbányai polgármester a képviselő-testületi ülésen. Az épületet az önkormányzat eldózerolná, a benne élők egy részét pedig az utcára tenné, mert – legalábbis a korábbi indoklás szerint – a 2006 és 2010 között több mint 600 millió forintért felújított ház függőfolyosói életveszélyessé váltak, az újabb felújítás pedig „túlságosan költséges lenne”. Azt nem tudni, hogy pontosan mekkora árral kalkulál az önkormányzat, ennek meghatározása a megrendelt szakértői jelentés egyik tárgya lesz. Kovács Róbert mindenesetre a testületi ülésen már nem is az épület életveszélyességével indokolta azt, hogy nem újították meg a bérleti szerződéseket, hanem egyrészt tartozásokkal, másrészt pedig azzal hogy, az épületben szegregátum alakulhat ki.

Ennek némileg ellentmond Szabó Krisztián jegyző korábbi tájékoztatása, amelyet Tóth Balázs helyi LMP-s képviselőnek küldött. Ebben azt írja a jegyző, hogy „tekintettel a (felújítási – a szerk.) költség nagyságára, illetve arra a tényre, hogy a függőfolyosó és a lépcső elbontása és cseréje lakott lakóépületben nem lehetséges, az a döntés született, hogy az önkormányzat folyamatosan kiüríti és ezt követően elbontja” a házat. Egyébként már arra is megvannak a tervek, hogy mihez kezdenek a felszabaduló területtel: a kerület fejlesztési terveinek első üteme szerint ugyanis a környéken százhúszezer négyzetméternyi iroda, valamint 420-480 lakásos lakópark épülne. A fideszes többségű testület csütörtökön nem támogatta azt a Tóth Balázs-féle javaslatot, amelynek következtében legalább a szakértői jelentés elkészültéig megakadályozható lett volna, hogy a lakók utcára kerüljenek. Az önkormányzatnak egyébként jogilag nem kötelessége másik lakást biztosítania azoknak a lakóknak, akiknek lejárt a bérleti szerződésük.

Lőrincz Tamás 

Charlie is üzent az önkormányzatnak, hiába.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!