Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ki csodálkozik? - A Soros Intézet elhagyja Budapestet

Népszava|2018. ápr 19. 20:24, frissítve: 2018. ápr 19. 20:44
[A+ A-]

Fotó: European Comission

A Soros György magyar származású amerikai milliárdos Nyílt Társadalom Alapítványa(i) (OSI) Budapesten bezárja az irodát és Berlinbe költözik- írja a Die Presse. Patrick Gaspard, az alapítvány elnöke kifejezetten azért utazott Budapestre, hogy bejelentse a hírt. 

A 444.hu infromációi szerint az OSI augusztus 31-én szüntetné meg a magyar iroda tevékenységét, így már a nyáron lezajlana a költözés. Mielőtt teljesen áttelepülnének Berlinbe, Bécsben hoznának létre egy ideiglenes irodát.

A budapesti iroda 100 munkatársának 60 százaléka magyar.

A kormány által januárban bejelentett STOP SOROS-törvénycsomag jelenlegi formájában az OSI-t is hátrányosan érintené, mivel a külföldről érkező támogatások után 25 százalékos illeték megfizetésére kötelezné a szervezetet. A törvény alapján a hatálya alá eső szervezeteknek a belügyminisztertől kell engedélyt kérniük a működéshez. 

A bécsi irodával is rendelkező OSF nem kívánta megindokolni a budapesti irodája bezárására vonatkozó döntést - írja az MTI. Az APA osztrák hírügynökség szerint gyanítható, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Soros-ellenes kampánya adta meg mindehhez a végső lökést.

lásd még: Hogyan váltam mumussá?

Lájkoljon minket a Facebook-on is!